Med flere situasjoner som førte til at Tromsøbrua ble periodevis stengt forrige uke, er det mange som lurer på når Tromsøysundtunnelen åpner igjen for vanlig ferdsel.

Siden i fjor høst har kun T1-løpet vært åpent med vekslende kjøreretning fra fastlandet til Breivika.

Fram til fredag 26. mai er det nattestengt i tunnelen mellom 21.00 til 06.00 morgenen etter.

I rute

Prosjektleder i Statens vegvesen, Eirin-Anne Blix, forteller at de er i rute.

– Vi begynner testingen i starten av juli. Det er mye nytt utstyr som har blitt eller er i ferd med å monteres og det er mange komponenter som skal prate sammen. Derfor vil testingen ta litt tid, men begge løpene skal åpnes i løpet av sommeren, sier Blix.

– Tunnelene blir derfor å være stengt periodevis også i tiden framover.

«Usynlig» arbeid til 300 millioner

Prosjektet med oppgraderingen av Tromsøysundtunnelen har en prislapp på 300 millioner kroner. Arbeidet i T1-løpet ble ferdig i september 2016, og det er mange «usynlige» oppgraderinger som er gjort.

Hele veibanen i begge tunnelene måtte graves opp da det skal legges nye rør og kabler i veibanen. Det skal etableres 7.000 meter med føringsveier i grunnen, det vil si infrastruktur for elkraft, styrings- og overvåkingsutstyr. Dette måtte gjøres for at vifter og ventilasjon, lys, strømforsyning, brannslukkingsapparat, radio, nødsamband og pumper skulle bli oppgradert.

Også de tekniske rommene i tunnelen skal oppdateres. Her ligger alt av styringssystem for tunnelene – videoovervåking, vifter, lys, bommer, det som måler eksosen, overvåking, radio og nødkommunikasjon.

Men oppgraderingen blir ikke blir synlig for trafikantene, bortsett fra at det blir flere brannslukkingsapparat og bedre belysning. Det meste av oppgraderinga skjer under veibanen.