Sp: – En trist dag for det lokale folkestyret

Torsdag vedtok Stortinget ny kommune- og regionstruktur.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaller kommunesammenslåingen av Troms og Finnmark trist.   Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

nyheter

Dermed blir det tvangssammenslåing av både fylker og kommuner.

– Dette er en trist dag for folkestyret og lokaldemokratiet. Regjeringspartiene har nå ved hjelp av Venstre og KrF tvunget en rekke kommuner og fylker sammen, mot egen vilje. Vi som politikere er valgt av folket, da burde vi lytte til både folkeavstemninger og lokale vedtak. Det regjeringspartiene viser i dag er en voldsom maktarroganse, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, i en pressemelding.

Vedtaket sier blant annet at Troms og Finnmark blir nødt til å slå seg sammen.

– Vi vet også hva konsekvensene av disse reformene vil bli. Det har vi sett av erfaringen fra Danmark som gjorde det samme. Sentraliseringen vil føre til at skoler, barnehager og sykehjem kommer til å forsvinne fra mange lokalsamfunn.

Selv om reformene blir behandlet i Stortinget, så er ikke siste ord sagt. Både kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og helseminister Bent Høie (H) var på talerstolen og sa at reformene må fortsette etter valget om de skulle vinne.