Alle kommuner ble i 2010 pålagt en kommunal beredskapsplikt, for planlegging og forberedelser av tiltak for å begrense eller håndtere kriser eller andre uønskede hendelser på best mulig måte.

Kommunene rapporterer jevnlig til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om oppfølging av kommunal beredskapsplikt. Bare 25 prosent av kommunene i fylket oppfyller minimumskravenekravene.

  • Se avvikene i Tromsø kommune nederst i saken.

Opptatt av innbyggernes sikkerhet

I rapporten for 2016 har 47 prosent av kommunene i Troms oppgitt at de har en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS), står det i et presseskriv fra Fylkesmannen i Troms.

– Vi er opptatt av sikkerheten til innbyggerne i Troms. Derfor er det uakseptabelt at så få har en tilfredsstillende beredskapsplan, sier beredskapssjef Per Elvestad i presseskrivet.

Varsler pålegg

For å nå minimumskravene varsler Fylkesmannen nå at det vil bli utført hyppige tilsyn, og pålegg til kommunene om de ikke klarer å følge opp kravene.

– Samtidig tilbyr vi kommunene veiledning dersom de har behov for det i arbeidet. Kommunal beredskapsplikt vil også være sentral med tanke på totalforsvarskonseptet, sier Elvestad.

Avvik i Tromsø kommune

I tilsynsrapporten til Tromsø kommune er det tre avvik som må følges opp:

  • Det er ikke dokumentert at beredskapsplanen inneholder en tydelig beskrivelse av ansvar og roller for kriseledelsen.

  • Det er ikke dokumentert at beredskapsplanen inneholder evakueringsplan basert på helhetlig ROS-analyse.

  • Det er ikke dokumentert at Tromsø kommune har utarbeidet langsiktige mål, strategier og overordnede prioriteringer tilknyttet arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap. Det er heller ikke dokumentert at Tromsø kommune har utarbeidet en oppfølgingsplan på bakgrunn av helhetlig ROS-analyse.

I tillegg foreligger det tre merknader som Fylkesmannen mener det er grunn til å påpeke for å sikre forbedring i oppfølging av beredskapsplikten, blant annet et punkt om at skredfare ikke er tydeliggjort i kommunens ROS-analyse.