I ukas matspalte drar vi til Frankrike for å smake på den lekre geitosten chèvre.
Chèvre (som simpelthen betyr geit på fransk) er en halvmyk, litt salt ost som oftest lages i «ruller» med en kittlignende ytterskorpe av hvitmugg.
Osten brukes i en masse forskjellige retter, hvorav den mest kjente kanskje er «Chèvre chaud» – eller «varm geitost».
Vi skal lage en salat med ovnsbakte gulrøtter og rødbeter, salat, agurker, pærer og karamelliserte valnøtter.
Oppskriften er til to.
Fransk chèvresalat
150 g lagret chèvre
3–4 rødbeter
3–4 gulrøtter
2 modne! pærer
1/2 agurk
Forskjellige typer salat – feldblad, ruccola, spinat
50 g valnøtter
2–3 ss flytende honning
Salt og pepper
Vask gulrøtter og rødbeter. Del store beter og røtter. Legg rotsakene på et stekebrett med bakepapir og stek i ovn i cirka 40 minutter på 180 grader.
Ta ut brettet og snu rotsakene og stek videre i cirka 20 minutter – eller til rødbetene er myke. Du kan eventuelt pensle grønnsakene med litt olivenolje for å få en vakrere farge.
Varm en tørr teflonpanne og legg i valnøttene og rist pannen hyppig. Når nøttene begynner å ryke, risler du over honning og rører rundt. Når nøttene er karamellisert med honning og har fått farge, legger du dem til side.
Skjær tjukke skiver av geitosten og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Varm i ovn til osten får ønsket farge (jeg liker den kun litt «svett», men mange vil ha den skikkelig brun).
1-2-3-4 vinaigrette
1 ts hvitvinseddik
2 ts fransk sennep
3 ts flytende honning
4 ts olje
Salt, pepper, eventuelt estragon
Bland alt sammen i et syltetøyglass med lokk. Rist kraftig til alt er blandet og har tyknet litt. Smak av – det søte, sure og salte skal være balansert.
Legg lagvis salat, frukt, grønnsaker, geitost og nøtter. Risle over dressing.
Bon appétit!