Mack-øl må bytte navn: Nå havner bryggerimesteren på etiketten

«Lemmy» blir til «Lenny», da Mack Mikrobryggeri tvinges til en navneendring på sitt populære lagerøl.

NAVNESKIFTE: Esben Rørnes (til venstre) holder her det gamle «Lemmy»-ølet, mens Rune Lennart Andreassen viser fram ølet han har fått oppkalt etter seg selv.  Foto: Helge Skog

nyheter

Mack Mikrobryggeri har i årevis frontet sin elsk for rock, og musikkens innflytelse på bryggeprosessen. Den britiske rocklegenden Ian «Lemmy» Kilmisters navn og portrett ble tatt i bruk på bryggeriets etikett, da de lanserte sitt nye lagerøl noen år tilbake.

Nå er det full stopp på bruken av den avdøde Motörhead-vokalistens navn, og mikrobryggeriet har valgt å videreføre ølsorten under navnet «Lenny» – kalt opp etter Macks bryggerimester Rune Lennart Andreassen.

Krevde at Mack stoppet salget

– De ansatte her kaller meg Lenny, og jeg bruker å signere e-poster med det navnet, humrer bryggerisjefen.

Leder av mikrobryggeriet, Esben Rørnes, forklarer at han fikk en telefon fra England – fra en mann som hevdet å sitte på rettighetene til Lemmy-navnet.

– Han krevde at vi stoppet salget av denne ølen umiddelbart. Jeg ba om dokumentasjon på epost, men hørte ikke noe mer om dette før våre advokater i dialog med designbyrået anbefalte å fjerne navnet og portrettet av Lemmy, sier Rørnes.

Viser menneskene bak ølet

Dermed pryder like godt bryggerisjefens ansikt de nye etikettene, i og med at ølet er «oppkalt» etter han.

– Uten øvrig sammenligning med Lemmy, presiserer Andreassen med et smil.

– Vi tenkte at dette kunne være en måte å presentere menneskene bak ølet, og Rune er selve inkarnasjonen av Mikrobryggeriet. Han er rock og øl, parerer Rørnes.

De to ølbryggerne drar en parallell til at Mack i sin tid måtte forandre navnet på brustypen Frukt Champagne, til Fruktsjimpanse – etter at bønder i det franske champagne-distriktet truet med rettssak.

– Rune er faktisk vår nye fruktsjimpanse, sier Rørnes til latter fra begge to.

Selges over hele landet

Det nydøpte «Lenny»-ølet selges allerede i butikk over hele landet, pluss utelivsbransjen i Tromsø og Oslo.

– Skaper dette navnebyttet noen problem for dere?

– Egentlig ikke, da vi er i den heldige posisjonen at alt ølet vi produserer på mikrobryggeriet forsvinner rett ut fra vårt lager, forklarer Rørnes.

– Og vi kommer for all del ikke til å slutte med å spille Motörhead her i bryggeriet, slår Andreassen fast.