Derfor har flyene flydd rett over hustakene denne uken

Mange har kanskje sett de lavtflygende flyene denne uken. De hadde en grunn til å fly så lavt.

FLY: Slik ser et tysk c-160 propellflyut.   Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

nyheter

iTromsø har denne uken har fått tips fra folk rundt om i Tromsø som har blitt skremt av fly som har flydd lavt og svært nært hustak.

Det skyldes to tyske fly som har vært i Nord-Norge for å øve.

– Det var tyske propellfly av typen C-160 Transall som brukes til transport. Det var to i Nord-Norge forrige uke, og tre fly denne uken. Mannskapet hadde et behov for å gå gjennom et treningsopplegg. De har vært gjennom en rekke ulike øvelser, hvorav lavtflyging var en av øvelsene, forklarer Ivar Moen, talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Forstår at folk reagerer

Flyene har vært i Tromsø, og i resten av Nord-Norge. NRK skrev fredag om en familie i Mo i Rana som reagerte på de lavtflygende flyene.

– Jeg har full forståelse for at folk reagerer, men de reagerer jo fordi det er et avvik fra normalen. På 80-tallet var det mye mer vanlig å se ulike militære fartøy, men i løpet av 90-tallet forsvant mye av den militære aktiviteten som folk legger merke til. Når vi nå får mer militær aktivitet igjen, så oppleves det som et avvik fra det folk er vant til, sier Moen.

Planla å fly så lavt

Folk har reagert på at flyene har vært så nære hus. Men flyruten har faktisk vært nøye planlagt.

– Hvert enkelt tokt og flyrute er på forhånd godkjent av myndighetene. Nord-Norge er et godt egnet sted å trene, både for vårt forsvar, men også for våre allierte, sier Moen.

Beroligende

Han håper folk ser verdien av øvelsene, selv om de har blitt skremt.

– Militær aktivitet bør befolkningen se på som beroligende. Det viser at vi klarer å holde en operativ evne. Da gjør vi det vi skal gjøre – nemlig å forsvare landet, sier Moen.

Og vi kommer til å se mer av dette. Nøyaktig når vet han ikke.

– Generelt kommer vi til å se mer militær aktivitet i tiden fremover. Det trenes jevnlig gjennom hele året. Nylig hadde vi 100 jagerfly i Nord-Norge som fløy fra Norge til Sverige og Finland, sier Moen.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter