Stjal blant annet «Hjort-bilen» – nå er mannen dømt til psykisk helsevern

En mann i 20-årene er i Nord-Troms tingrett dømt til tvunget psykisk helsevern etter en rekke tyverier, ran og overfall.

STJÅLET Bilen til Peter Hjort (18) ble i februar stjålet utenfor familiens hjem.  Foto: Privat

nyheter

Påtalemyndigheten tok i vår ut en seks sider lang tiltale mot mannen etter flere tilfeller av vold, et ran, en rekke innbrudd hos privatpersoner og bedrifter i Tromsø og flere bilbrukstyverier. Mannen stjal blant annet bilen til Peter Hjort, sønnen til eksordfører Jens Johan Hjort, og kjørte den til Narvik.

Mannen sto også tiltalt for å ha truet og utøvet vold mot sin søster, samt en annen kvinne.

Politiet har tidligere beskrevet mannen som en kjenning av dem.

Ikke strafferettslig tilregnelig

I begynnelsen av juni startet rettssaken mot mannen. Der la statsadvokat Torstein Hevnskjel ned påstand om tvunget psykisk helsevern, da mannen ifølge påtalemyndigheten ikke er strafferettslig tilregnelig.

Forsvarer Maiken Schønningsen Johnsen ba om frifinnelse, eller subsidiært at mannen anses på mildeste måte.

Dømt til tvunget psyskisk helsevern

I tingretten nektet mannen straffskyld. Han nektet imidlertid også å forklare seg om tiltalepunktene.

Ifølge to ulike rettspsykiatriske erklæringer, er mannen psykotisk nå, og var det også da forbrytelsene ble begått.

I retten ble mannen dømt til tvunget psykisk helsevern. Ifølge kjennelsen mot mannen, kan ikke retten se at det er andre tiltak enn det som kan forhindre ny kriminalitet.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter