Ønsker flere som kan bo gratis her i sommer

Troms Turlag tror mange benytter seg av hyttene uten å betale. Derfor ønsker de nå verter på hyttene.

Idyllisk: Alle hyttene til Troms Turlag trenger verter. Her ser vi Rostahytta. Foto: Hanneke Luijting/Troms Turlag 

nyheter

Mandag i forrige uke gikk Troms Turlag ut på sin nettside og sin Facebook-side og søkte etter verter til turhyttene sine i Troms. Det har vært god pågang, men det er fortsatt plass i kalenderen.

Trenger flere

Ansatt på turlagskontoret, Mia Kanstad Kulseng, er ansvarlig for prosjektet. Hun forteller at de har fått en del søkere i løpet av uken som har gått siden de utlyste «jobbene», men at de har behov for mange flere.

– Vi har fem på plass, og så har vi mange som vi har kommunikasjon med, men som vi ikke vet hvor og når ennå, sier hun.

– Vi har 19 hyttetun og det er 31 dager i både juli og august, så det er god plass i kalenderen, fortsetter hun.

Større forbruk enn etterspørselen tilsier

Turlaget har registrert at det går mer ved og gass enn det burde gjøre i forhold til de besøkstallene de har oversikt over.

– Vi tror det er flere som besøker hyttene enn de som betaler, men vi vet ikke fordi vi ikke er der hele tiden. Det kan være at alle som er der, registrerer seg, men den eneste måten vi kan vite det er å være der, forklarer Kulseng.

Testordning

Kulseng forteller videre at tiltaket er noe de aldri har gjort før.

– Det er helt nytt. Vi ønsker jo at alle som er på hyttene tar ansvar, men det går utover fellesskapet hvis man ikke betaler. Vi vil derfor prøve å la noen overnatte gratis, for å informere om at man må skrive seg inn i protokoll og fortelle om betalingsalternativer, sier hun.

Drar til helgen

Første hytteverten drar nå til helgen. Ifølge Kulseng vil hun få en tur mange er villig til å betale store summer for.

– Hun skal først til Dividalshytta, så videre til Rosta og så til Gappo. Dette er jo en tur mange reiser langveisfra og betaler dyrt for å ta, så dette er jo en glimrende mulighet til å få turen gratis, sier hun entusiastisk.

Ferie med mening

Hyttevertene vil ikke få betalt, men hytteoppholdet blir gratis, samt at det vil bli en liten kompensasjon for reise og kost. Det ser ikke ut til å ha lagt en demper på pågangen.

– Det er veldig mange som kan ønske seg å være gratis på hyttene. Det er også en mulighet til å besøke hytter man ikke har vært på før, og samtidig er det jo hyggelig å gjøre en jobb for fellesskapet, sier Kulseng.

– Det er også en ferie med mening. Man får være med å bidra og utgjøre en forskjell, påpeker hun.