Denne planten kan være farligere enn vi tror

Tromsøpalmen og kjempebjørnekjeksen er vanlige planter i Tromsø, men de har også visse ubehageligheter man bør være obs på.

FARLIG: Tromsøpalmen og kjempebjørnekjeksen kan forårsake tredjegradsforbrenninger dersom man er skikkelig uheldig. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Plantene har nærmest blitt et ikon for Tromsø by, og noen er kanskje glade for at vi har plantene, men de er faktisk ganske farlige.

Ifølge Wikipedia er kjempebjørnekjeksen svartelistet i Norge, og er på IUCNs rødliste definert som livsfarlig.

– Det er en gruppe stoffer som er i tromsøpalmen og kjempebjørnekjeksen kalt furaner. Når disse stoffene kommer i kontakt med huden, fremkalles det en reaksjon, som forsterkes om det utsatte området kommer i kontakt med sollys, forteller Per Helge Nylund, rådgiver på Tromsø Museum, som også har en utdannelse innenfor botanikk.

Blemmer

På Wikipedia står det at reaksjonene i verste fall kan føre til tredjegradsforbrenninger, noe Lauren Fuller fra England fikk erfare, som har blitt omtalt i Bristol Post.

– Får man saft på huden og kommer i kontakt med sollys, så er sjansene store for at man får blemmer. Man kutter ikke ned plantene hvis man har på seg shorts. Da gjør man noe veldig dumt, opplyser Nylund, som selv har blitt utsatt for blemmer av plantene.

– Hvis man får saften på seg så er det for øvrig ikke verre enn at man bare vasker det bort. Planten er heller ikke farlig dersom den er helt tørr, legger han til.

– Invasiv

Noe som bekymrer Nylund mer, er plantenes spredningsgrad.

– Det som er farlig med kjempebjørnekjeksen, er at den er invasiv, det vil si at den er veldig invaderende. I tillegg kan de forgifte jorden rundt seg slik at andre organismer dør. De lager også ekstreme mengder frø. Tromsøpalmen kan lage mellom 5.000 og 6.000 frø, mens kjempebjørnekjeksen kan lage om så ti ganger mer. De utkonkurrerer plantene rundt seg.

– Undervurderer planten

Rådgiveren tror tromsøværingene er flinke til å skygge unna plantene.

– Jeg tror ikke vi undervurderer farligheten. Det er ikke så ofte man hører om folk som har fått blemmer av plantene, så sånn sett passer vi på. På en annen side tror jeg kanskje vi undervurderer plantenes potensial for å invadere naturen og for å skape problemer for de andre plantene.