80 bretonhunder samlet til landstreff og jubileum i Tromsø

Norsk Bretonklubb fylte 60 år i februar. Det feirer de på landstreffet i Tromsø.

Klar til fest: Kristel Pedersen (fra venstre) og Marte Dahlen fra Hammerfest, Eivind Winther, Fred Mikalsen og Hedda Mikalsen fra Tromsø, og Dagfinnur Smári fra Island med sine bretoner er klare til å feire jubileum. 

nyheter

På Tromsø Camping i Tromsdalen har nesten 150 personer og rundt 80 hunder gjort seg klar til storstilt feiring av Norsk Bretonklubb. Folk har kommet fra land og strand for å delta på jubileet.

– Vi har folk fra hele landet, fra nord til sør. Vi har også en som har kommet helt fra Island for å være med, sier distriktskontakt i Norsk Bretonklubbs avdeling i Troms, Eivind Winther

Det er ham og resten av gruppen i Troms som har stått for arrangementet.

LES OGSÅ: Liten hund - stort hjerte

Stor feiring

Landstreffet til den Norske Bretonklubben er et arrangement som arrangeres hvert år. Klubben er organisert i 12 distrikter, og det går på rundgang hvem som arrangerer. At Tromsø fikk ha 60-årsjubileet, var helt tilfeldig.

– Vi ble forespurt i 2015 om vi kunne tenke oss å ha landstreffet i 2017, og da passet det jo også med at det er 60-årsjubileum, forteller Winther.

– Troms har en veldig aktiv distriktsgruppe. Klubben har 53 medlemmer i Troms, der størsteparten holder til i Tromsø, forteller Winther.

I tillegg til landstreffets mange arrangementer, vil det lørdag kveld være en stor festmiddag på TUIL Arena for å markere jubileet.

– Her er det 115 påmeldte. Da skal vi feire klubben og 60-årsjubileet. Det blir veldig hyggelig, sier Winther.

LES OGSÅ: De bryr seg ikke om hund, bare hundedritt (for abonnenter)

Mange arrangementer

Det skal ikke stå på aktiviteter i løpet av helgen. Allerede torsdag var det noen som tyvstartet treffet.

– Da var det duetrening i Straumsbukta.

Det vil også foregå apportkonkurranse, fjelltur opp til fjellheisen, hundelufting i alpinanlegget i Kroken, arrangementer for barn og mye mer. Hovedarrangementet er en spesialutstilling med bare bretoner, og vil finne sted hele søndagen.

– På spesialutstillingen er det bare bretoner som får være med. Vi har vel 54 påmeldte til utstillingen, forteller Winther.

Det er mange påmeldte til treffet, men hvis du har lyst til å se på hundene eller se noen av aktivitetene, er det bare å komme innom selv om du ikke har hund eller er påmeldt, ifølge Winther.

– Folk må bare komme innom. De kan se på utstillingen, og kanskje spesielt apportkonkurransen kan være artig å se på, forteller han.

Undervurdert hunderase

Breton er den minste stående fuglehunden. Den blir cirka 50 centimeter høy og 15 til 20 kilo tung.

– Det er en liten hund. Det er kanskje mange som skaffer seg hunden nettopp på grunn av størrelsen, for eksempel som familiehund, men det er jo en jakthund. Det er nok en del som undervurderer hunderasen som jakthund på grunn av størrelsen, sier Winther.

Han forteller at NBK på landsbasis har 2.500 hunder, og at det er en liten klubb i forhold til mange av de andre hundeklubbene i landet

– Det fødes bare 120 til 140 valper i året. Så det er veldig stor etterspørsel, påpeker han.