Ungdommer fra hele verden har latt seg imponere over Tromsø

For litt over en uke siden startet en internasjonal barneleir i byen. Her skal delegatene blant annet lære om norsk og samisk kultur og historie.

Lutter øre: Delegatene viste stor interesse for den norske og samiske kulturhistorien. Her er de inne i gapahuken til Tromsø Museum. Fra venstre: Ragnhild Kristoffersen, Apolline (14), John (23) og Joséphine (14). 

Jeg har lyst til å flytte hit senere i livet.

Joséphine (14)
nyheter

Den internasjonale organisasjonen CISV, arrangerer for tiden en sommerleir for 14-åringer. Delegatene, som de kalles, kommer fra hele verden og er i Tromsø for å lære om menneskerettigheter.

Mandag formiddag var de på Tromsø Museum. Her lærte de om norsk og samisk kultur og historie. De fikk blant annet prøve å lage tjære.

– De fikk tilbud om å gå inn på museet, men det var så fint vær at alle ville være ute, forteller Ragnhild Kristoffersen, som jobber frivillig for CISV Troms.

Menneskerettigheter i fokus

Kristoffersen forteller at CISV jobber med fire hovedområder. Det er menneskerettigheter, mangfold, bærekraftig utvikling og konflikthåndtering.

– Årets tema er menneskerettigheter, så aktivitetene skal være basert på at de skal lære litt om menneskerettigheter, forteller hun.

Bål på plenen: Delegatene hadde laget bål over hele plenen til museet. Der viste nestleder i formidlingsenheten ved museet, Per Helge Nylund, hvordan de lagde tjære før i tida. 

Delegatene skal imidlertid ikke bare bruke tiden til å lære om menneskerettigheter. I går for eksempel, tok de turen tilTelegrafbukta for å grille.

– Vi har tre aktiviteter om dagen, og en av aktivitetene skal bare være gøy, sier Kristoffersen.

– Vil flytte hit

Delegatene kan ikke selv velge hvor de skal dra på leir. At de måtte dra til Tromsø, ser ikke ut til å ha vært noen nedtur.

– Jeg har lyst til å flytte hit senere i livet, sier Joséphine (14) fra Frankrike.

Det er i hovedsak naturen og landskapet her i nord som har falt i smak.

– Kombinasjonen av fjell og havet er veldig vakkert, sier Apolline (14), også hun fra Frankrike.

De har nå lagt bak seg ti dager fullspekket med ulike aktiviteter. De to jentene er imidlertid enige om hva som har vært den beste opplevelsen.

– Det var turen til Krokvatnet, forteller de.

Arrangerer egen leir

Delegatene kom til Tromsø fredag for halvannen uke siden. Den første helgen bodde de hos vertsfamilier.

– Da fikk lederne tid til å bli kjent med hverandre og planlegge de første dagene, forklarer Kristoffersen.

Siden da har de bestemt programmet selv.

– Nå arrangerer delegatene sin egen leir, og bestemmer aktivitetene selv. Vi bare hjelper dem med det vi kan, sier hun.

CISV er en internasjonal organisasjon som sender barn på sommerleirer rundt omkring i verden. Alle delegatene på sommerleiren er derfor fra andre land enn Norge.

– Vi har folk fra Brasil, Litauen, Ungarn, Russland, Frankrike, Colombia, Norge, India og Filippinene, forteller hun.

Til sammen er det 36 delegater på leiren.