Gjør du dette er mulighetene gode for at du sover godt

Her er fem råd for at du skal få den beste nattesøvnen.

SØVN: Her er fem råd som kan gi deg bedre nattesøvn. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX  Foto: Johannessen, Sara

nyheter

God nattesøvn er noe av det viktigste for at man skal kunne fungere godt i hverdagen. Perioder med dårlig søvn kan faktisk føre til svekket immunforsvar, stress, høyt blodtrykk og hjertesykdommer.

Her er fem råd som kan få deg til å sove godt om natten:

1. Legg vekk mobilen og krimmen

Det kunstige blå lyset fra mobilen, TV-er, og datamaskiner hemmer produksjon av søvnhormonet melatonin, og på den måten blir den naturlige søvnen svekket.

– Alt som gjør oss anspente, stimulerer hjernens våkensenter. Så det er ikke bare lyset som holder oss våkne, men like mye nyheter, forteller Birgitte Kornum, seniorforsker ved Molecular Sleep Laboratory ved Rigshospitalet i Danmark, til forskning.no.

2. Sollys om vinteren og gardiner om sommeren

Det naturlige lyset påvirker søvnen, akkurat som det kunstige fra skjermer.

– Om natten bør vi utsettes for så lite sollys som mulig. Hvis du har problemer med å sove, så sørg for tykke gardiner, sier Kornum.

LES OGSÅ: Slik er våre sengevaner

3. Unngå koffein og alkohol

Koffein er noe man inntar for å våkne, og bør derfor ikke drikkes før man legger seg.

– Vi bør som regel ikke få i oss koffein etter klokken 17, men det er forskjell på hvor følsomme folk er, sier Kornum.

LES OGSÅ: Seks av ti unge ser på skjerm i senga

4. Sov verken for varmt eller kaldt

– Vi sover best hvis huden har en temperatur på mellom 25 og 30 grader, mener forskeren.

5. Ikke tren sent

Seniorforskeren fraråder folk å trene sent på kvelden, til tross for at det gjør deg sliten, og lysten for å slappe av øker.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter