Minnemarkering 22. juli

– Viktig ikke å glemme

I dag er det minnemarkeringer, seks år etter terrorangrepene 22. juli 2011. For Brage Sollund er markeringen viktig både fordi han selv var på Utøya da det skjedde og fordi han mistet mange venner.

VIKTIG MARKERING: Brage Sollund mener den årlige minnemarkeringen av 22. juli-terroren i 2011 fortsatt er viktig.  Foto: Tom Benjaminsen

terrorangrepene 22. juli
  • Fredag 22. juli 2011 ble Norge rammet av to terrorangrep.
  • Det første angrepet var i form av en bombe i regjeringskvartalet i Oslo, mens det andre angrepet fant sted på AUFs sommerleir på Utøya.
  • Til sammen 77 personer ble drept i angrepene, mens mange ble hardt skadet.
  • Gjerningsmannen bak begge terrorhandlingene var Anders Behring Breivik, som i dag soner en dom på 21 års forvaring.
  • Kilde: Store Norske Leksikon
nyheter

– Det er bra at det er årlige minnemarkeringer fordi det er viktig at vi ikke glemmer, sier Brage Sollund.

Mistet venner

Han var selv til stede da 77 ungdommer ble drept på AUFs sommerleir på Utøya. Det er noe han aldri kommer til å glemme.

– For meg er det umulig å glemme. Jeg kommer aldri til å bli ferdig med det som skjedde. Jeg mistet mange gode venner, i tillegg til at jeg selv var til stede da det skjedde. Vi må ikke glemme tankesettet som lå bak hatet mot Norge som nasjon, mot statsapparatet og mot sosialdemokratiet, sier Sollund.

Lørdag 22. juli blir det både nasjonale og lokale minnemarkeringer over hele landet, i regi av Nasjonal Støttegruppe og lokale støttegrupper. I Oslo blir det markering i regjeringskvartalet ved Høyblokken og på Utøya.

Støttegruppa etter 22. juli for Troms, Finnmark og Svalbard har imidlertid ingen offisiell markering i Tromsø, noe de ikke har hatt de siste årene. I stedet blir det markeringer i Bardu og Salangen i forbindelse med at tre ungdommer derfra ble drept.

– Det blir ingen markering i Tromsø i regi av støttegruppa. I Tromsø har det blitt en tradisjon at vi drar til Bardu og Salangen for å minnes Anders Kristensen og Gunnar Linaker fra Bardu og Simon Sæbø fra Salangen, som ble drept på Utøya. Familien Linaker pleier å ha åpent hus og det blir markering ved minnesmerket i Bardu og etterpå i Gratangen, sier Olga Goldfain, leder i Støttegruppa etter 22. juli for Troms, Finnmark og Svalbard.


Stoltenberg skildret frykt og avmakt på 22. juli

Seks år etter det verste massedrapet i Norge i fredstid forteller Jens Stoltenberg og Utøya-overlevende Lara Rashid om sine følelser og opplevelser den dagen.


Fortsatt behov

Brage Sollund har vært blant dem som har deltatt på innlandet i markeringen. Sånn blir det også i år.

– Familien Linaker holder åpent hus for oss hvor vi møtes og bruker å grille. Der føler vi oss alltid velkomne og dit skal jeg i år også, sier han.

Støttegruppa arrangerer årlige samlinger for overlevende og etterlatte, og opplever fortsatt at berørte av 22. juli-terroren tar kontakt.

– Ja, det gjør de. Vi har samlinger for overlevende og etterlatte én gang i året, og det er fortsatt behov for å møtes. Det som er spesielt med 22. juli sammenlignet med andre terrorhandlinger, er det sterke samholdet blant dem på Utøya. De var venner fra før i tillegg til å være medlemmer i AUF. De har beholdt de sterke båndene etter 22. juli, det har hjulpet i forbindelse med bearbeiding av traumene, sier Olga Goldfain.

MINNESMERKE: Brage Sollund på minnemarkeringen for år siden i Bardu, ved minnesmerket som er satt opp for de to drepte ungdommene fra kommunen. Foto: Rune Ottarsen 

 

Pensum i skolen

Både på Utøya og i regjeringskvartalet er det laget minnesenter, blant annet beregnet for skoleklasser.

– Det er viktig når vi tenker på dem som mistet livene at vi ser fremover. Da må det som skjedde inn i skolepensum. Senteret på Utøya og i Oslo tilbyr opplæringsprogram. Det finnes også vitneprogram hvor overlevende reiser rundt på skoler og forteller hvorfor det skjedde, og fokuserer på høyreekstremismen, sier Goldfain.


– Det verste er savnet etter de som ble drept. Folk blir ikke mindre drept av at tiden går

Fem år har gått siden terrorangrepet på Utøya rammet. Slik har de overlevende det i dag.