Rottene sprer seg i Tromsø: – Det er første gang vi har funnet rotter der

Ifølge skadedyrfirmaet er det flere rotter i Tromsø i år enn tidligere, og de observeres på helt nye steder i byen.

TROMSDALEN: I år har Nokas Skadedyrkontroll for første gang funnet rotter i Tromsdalen forteller avdelingsleder i Nord-Norge, Tom Arild Jensen. Her med en musesperre i hendene.   Foto: ngrid Blåsmo Aronsen.

nyheter

For første gang har Nokas Skadedyrkontroll funnet rotter i Tromsdalen.

– Det er første gang på mine 17 år i bransjen vi har funnet rotter der, sier avdelingsleder for Nokas Skadedyrkontroll i Nord-Norge, Tom Arild Jensen, og fortsetter:

– Så nå driver vi rottejakt i Tromsdalen.

Spres på Tromsøya

Det er varetransport som får skylden for spredningen av rottene.

– De har nok ikke gått over brua, men har mest sannsynlig blitt transportert dit. Det kjøres mye varer og avfall fram og tilbake, sier Jensen.

Ikke bare har rottene kommet seg over brua og til Tromsdalen, de har spredt seg på Tromsøya også.

– Tidligere var de holdt seg i sentrum og opp mot Elverøy. Nå har de også blitt observert nordover mot Stakkevollan. Det er uvanlig, sier Jensen.

Rotte i dusjen

Det er normalt med en større rottebestand sommerhalvåret enn vinterhalvåret, men det har vært en økning i år sammenlignet med tidligere år.

– Vi finner vanligvis mellom fem og ti rotter i uka fra fellene våre. Enkelte plasser fanger vi et titalls rotter før det blir stille, sier Jensen.

FELLER: Nokas Skadedyrkontroll setter ut feller i byen der verken barn eller husdyr kan nå dem.   Foto: Privat

Jensen kan fortelle om noen skrekkhistorier fra sommeren.

– Vi har hatt tilfeller der kunder har ringt fordi dem har funnet rotter i toalettet og i dusjen. I sentrum er det nesten ikke fall på avløpsrørene, og rottene klatrer gjennom disse og inn på badet, sier han.

Skader boligen

Hvis rotter eller mus kommer seg inn i boligen din kan de gjøre store skader.

– De er gnagere, og de gnager på alt de kommer over. De kan forringe boligen ganske kraftig. I nyere hus er det gjerne plastrør, og ødelegger de dem kan det bli vannskader. Urin og ekskrementer kan ødelegge isolasjonen i huset. De er aktive om natta, da kan de for eksempel gnage over slangen til vaskemaskinen og du finner huset nærmest oversvømt neste dag, sier Jensen.

Jo fortere dyrene blir oppdaget, jo bedre.

– Blir de tatt hånd om ganske kjapt unngår man skade på boligen. Folk hører gjerne at det kravler i vegger, gulv og tak, sier Jensen.

Bruker vedstabel som stige

Hvis du er redd for å få besøk av rotter eller mus hjemme kan en musesperre på boligen gjøre susen. Jensen har også flere tips på lager.

– Rotter stortrives i høyt gress, så det er lurt å klippe dette. Ikke lagre ting inntil veggen. Vedstabler og sånt er fine skjulesteder, og rottene bruker den som stige til å komme inn i huset. Mange er også glade i å mate småfugl både sommer og vinter, men når maten faller ned fra fuglebrettet står rottene med åpne armer og er klar til å ta imot, sier han.