– Jeg kjenner jeg blir litt misunnelig på barna som får gå her, bemerker partilederen.

Hareide er veldig imponert over barnehagen, og håper at flere vil følge Tusseladdens eksempel.

– Blant de ansatte her har 50 prosent pedagogisk bakgrunn og en stor andel mannlige ansatte. De har et fint uteområde. Dette er en foreldredreven barnehage som virkelig går godt, forteller han.

Ifølge Hareide er gode barnehager viktig for barna og hovedfokuset må være på leken.

SJAKKTREKK: For Helga Marie Bjerke og Knut Arild Hareide er ikke læringsmål i barnehagen noe sjakktrekk. Det er leken som skal stå i fokus.

– Ikke bare kontantstøtte

– Mange tror KrF bare snakker om kontantstøtte, det er ikke sant. Kontantstøtten gjelder ettåringer og er der for å bidra til valgfrihet og fleksibilitet, sier Hareide.

– I regjering har vi økt kontantstøtten fra 3.500 kroner til 7.500 kroner allerede, så nå er målet å gjøre den mer fleksibel, forteller han.

Hareide mener at foreldre skal kunne velge å ha barna i barnehagen noen dager og hjemme andre dager dersom de ønsker det.

– Vi har selv barn som ble ett år noen måneder før oppstarten i barnehagene. Da hjalp kontantstøtten oss veldig, forteller partilederen.

Vil satse på barnehager

Hareide forteller at partiet vil prioritere kvaliteten på barnehager.

– Et mål for oss er at halvparten av de ansatte i en barnehage skal ha pedagogisk kompetanse. For å sikre en trygg og god overgang inn i barnehagen trenger vi folk som forstår barna, sier han.

Videre forteller han at voksentettheten i barnehager må økes.

– Vi vil ikke sette noe tall på hvor mange barn det skal være per voksen, men vi vil innføre en norm for flere ansatte i barnehager som vi tror vil være oppdragende. De senere årene har det vært en negativ utvikling, så den må vi snu, sier han.

BESØK: Knut Arild Hareide ble veldig imponert da han besøkte Tusseladden Friluftsbarnehage på Kvaløya.

Mot læringsmål i barnehager

– Barnehager er en viktig arena for læring, men da er det snakk om læring gjennom lek, sier Hareide.

Han sikter til rammeplanen som nylig ble implementert i landets barnehager.

– Jeg mener det er vanskelig for noen i Oslo å bestemme hvordan barnehagene skal drives, forteller Hareide.

I rammeplanen er blant annet språk en av hovedbestanddelene.

– Språk er det viktig at barna lærer i barnehagen. Men gode verdier er det enda viktigere at de lærer i barnehagen, som samarbeid å nestekjærlighet.

Hareide er bekymret for at en implementering av læringsmål vil gjøre barnehagene mer lik skolen. Han får støtte av daglig leder ved Tusseladden, Trine Danielsen Kielland.

– Leken er det viktigste læringsredskapet for barna. Vi kan ikke sette dem på skolebenken ennå tidligere enn vi allerede gjør, da taper barna, forteller hun.

LEK: Daglig leder Trine Danielsen Kielland ved Tusseladden Friluftsbarnehage forteller at det viktigste læringsverktøyet for barna er lek.

Viktig med valgfrihet

– Alle barn er forskjellige. Har vi nok barnehageplasser kan foreldrene selv velge hvordan barnehage de vil at ungene deres skal gå i. Om det er en liten familiebarnehage med seks barn eller en friluftsbarnehage som Tusseladden er opp til foreldrene, sier stortingskandidat Helga Marie Bjerke.

Om KrF vil bevilge penger til flere barnehager sier de ikke noe om.

– Det er opp til hver kommune å se på behovet for flere barnehageplasser. Om de vil bygge flere barnehager eller legge til rette for slike foreldredrevne barnehager som Tusseladden ser de selv, forteller Bjerke.