Biltallene juli

Elbil-eksplosjon

Salget av alternativ drift øker dramatisk lokalt. I forrige måned utgjorde denne kategorien hver tredje nybil.

kraftig økning: Økningen av blant annet elbiler fortsetter lokalt. I juli hadde hver tredje nybil alternativ driftsform. Det gjør at salget av bensin- og dieselbiler går tilsvarende ned. 

nyheter

Tromsøfolk har for alvor fått opp øynene for elbiler, hybrider og plugin hybrider. I juli utgjorde disse hele 558 av totalsalget på 1.483 personbiler.

Størst økning

De rene hybridene hadde størst oppgang med hele 218 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. For året så langt, er økningen på over 80 prosent. Her er det Toyota Yaris som topper salgslisten med 41 av 227 solgte. Her skal også Toyota CH-R nevnes. Den klatrer på statistikken fra måned til måned – noe som er imponerende av en nykommer.

Elbiler

Blant elbilene kniver Volkswagen Golf og Hyundai Ioniq om tetplassen. Så langt er 130 biler levert.

Men her iler vi til og poengterer at salgstallene ikke gjenspeiler interessen. Blant annet har Biltrend et betydelig antall kontrakter både på nevnte Ioniq og ikke minst Opel Ampera-e. Men her skorter det på batteripakker – noe som har forsinket produksjonen kraftig.

Plugin-biler

I kategorien plugin hybrider, har Mitsubishi Outlander for alvor tatt grep. Den er solgt i 65 eksemplarer av totalsalget på 201 biler.

I juni gikk personbilsalget så vidt i pluss – to flere enn i samme periode i fjor. I juli derimot, ble nedgangen på over 16 prosent. Det resulterte i at leveransene så langt i 2017 kun gir en oppsving på beskjedne 1,4 prosent.

Nedtur

Det skyldes ikke minst at bestselgere som Skoda Octavia og VW Golf fikk en nedtur salgsmessig. Førstnevnte sviktet med 75 prosent, mens tyskeren fikk en nedgang på 67 prosent. I sum gir det en total svikt i år på 34 prosent for merkene.

Det er i samsvar med utviklingen i resten av forhandlernettet hvor Volkswagen går ned med 17–18 prosent.