Fra sidelinja

«Korsfest, korsfest?»

Sylvi Listhaug er en dyktig politiker. Hun kan smile selv om hun ikke har den minste grunn til å gjøre det.

Tidligere ordfører Hermann Kristoffersen deler sine tanker. 

KORS PÅ HALSEN: Sylvi Listhaug bør få bære korset, mener innlegsforfatter Herman Kristoffersen. Han sammenligner det med retten til å bære hijab. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix 

nyheter

Nå er det hijaben på barn som skal bort, fordi den er et seksualisert symbol som de ikke skal belemres med. Ikke bare bør den bort. Den skal forbys ved lov.

Det sterkeste virkemiddelet vi rår over skal brukes for å fjerne denne vederstyggeligheten fra åsynet vårt. Om den lille jenta bruker hijab for at mora også gjør det, eller for at søsteren går med det, teller ikke mer.

I Listhaugs verden er dette seksuell frigjøring som skal påtvinges selv barnehagebarn.

Hvor er det Listhaug og partiet hennes er havnet nå? Hvilke fantasier er det som herjer i Frp?

Vi vet det er valgkamp, og det gjelder selvsagt å finne noe som slår. Noe som får blodet til å bruse i medlemsmassen og hos de innvandringskritiske av velgerne deres. For vi vet at de er der.

Det vil alltid være noen som mener at noen klær er mer religiøst betente enn andre.

Veldig få av oss syns det er et gode med barnehijab, men det fins grenser for tiltak. For oss andre er det egentlig tilstrekkelig at passbildet stemmer med ansiktet til bæreren av dokumentet.

Vi trenger bare en praktisk begrunnelse for de krav en skal stille til hva folk har på seg. Skal en på et offentlig kontor, er det bare et spørsmål om gjenkjennelse av den personen det gjelder.

Folk må gjerne gå i lurvete olabukser, pakke inn hele skallen i laken som Sikher gjør. Jøder må få bære kipaen sin i fred på samme måte som Sylvi Listhaug kan få henge så mange kors hun vil rundt halsen sin.

Norge er i dag en sekulær stat hvor alle religioner er tillatt og skal i prinsippet stille på like fot. At Listhaug tukler med dette, beveger seg på kollisjonskurs mot det beste i oss nordmenn.

I dag er det derfor Frp som utfordrer det de så vakkert kaller våre norske verdier, og ikke de som har beæret landet vårt sitt med sin ankomst her i det kalde nord.

Egentlig koker det hele ned til at det ikke lenger holder å skryte av at vi nå kan få kjøpe så mange lakrispiper vi vil, at vi kan rase inn til fjæra i vannskutere, kjøre Segway eller kjøpe to flasker vin ekstra på Gardermoen.

I valgkamp må det kraftigere lut til. Da er det bare våre nye landsmenn som gir god nok uttelling i valg. De må ha vært bra desperate for å finne på noe i tenketanken til Frp når en kan komme opp med noe så tanketomt som dette tullet.

Vi vet nemlig litt om hva som skjer når man skal blande seg for sterkt inn i hva folk har på seg. På femti- og sekstitallet i Tromsø var alle kafédører stengt for den som hadde dongeribukse på seg.

Samer kunne bare glemme å bevege seg utenfor lavvoen sin i nasjonaldrakt. Ingen kom inn noen steder. Skulle en på restaurant, måtte en i tillegg ha slips i halsen. Komedien ville ingen ende ta, og den døde derfor ut som den latterligheten den vitterlig var.

Undertegnede rotet seg en gang inn på et kasino i en svensk småby og ble overrasket over at slips ikke var påkrevd der. Der var man i stedet opptatt av føtter. Nakne føtter inni sandaler var strengt forbudt der i byen. Dørvakta stilte derfor med sokker til å ha inni. Stinker svenske føtter mer enn norske?

I Kina etter kulturrevolusjonen i 1966 gikk alle i Mao-dress. Det gjorde de, fordi de ikke ville bli tatt for å være kontrarevolusjonære og bli belønnet med et statlig nakkeskudd, som for øvrig familien måtte betale for.

I Irak under salige Saddam Hussein stilte hele den politiske og militære ledelsen med samme barten som Saddam. Var det fordi de likte at det klødde under nesen, eller for at en følte en kom bedre ut av det med dette ragget under snyteskaftet enn uten?

I Hitler-Tyskland var det motsatt. Ingen andre turte å dyrke fram den latterlige barten som sjefen gikk med. Ingen måtte tro at de var bedre enn Hitler sjøl. Derfor fikk salig Adolf omtrent monopol på denne ekle hårdotten midt i maska.

Kommer sveisen til Donald Trump å slå an i USA? Oransje hentehår er kanskje det nye nå. Hvem vet?

Ingen skal behøve å mobbe Sylvi Listhaug for det korset hun bærer. Det må hun få lov til som alle andre. Men det må være helt på sin plass å fortelle hvor latterlig dette valgkamputspillet egentlig er.

Hvem i herrens navn er det som skal kontrollere dette? Hva er en hijab? Hva er et skaut som mange i bunad går med? Er det politiet som skal springe gatelangs og rive tørklær av jentebarn som bare har tatt på seg et skaut mot den iskalde nordavinden?

Jeg har ikke for vane å hisse meg opp over valgkamputspillene til Frp, men dette tar kaka.

La oss derfor ikke gjøre den legendariske tabben i gamle Palestina en gang til. Rop ikke korsfest, korsfest overfor noen. Det er direkte unorsk. Det bør i hvert fall være det.