Fagforbundet svarer på UNN-kritikken: - Å kaste ledelsen løser ikke våre problemer

Fagforbundet holdt tirsdag pressekonferanse etter utspill de mener er et angrep på sykehuset.

PÅ PRESSEKONFERANSEN: Mads Gilbert (fra venstre), Marianne Johnsen , hovedtillitsvalgt Fagforbundet og styrerepresentant på UNN, Rigmor Frøyum, foretakstillitsvalgt i Fagforbundet, Monica Fyhn Sørensen, Norsk sykepleierforbund.  Foto: Lars Johnsen

nyheter

I et notat som ble delt ut på pressekonferansen skriver de at de ikke godtar at deres kollegaer skal brukes i det de mener er et politisk spill.

- Vi er lei av den stadige svartmalingen og elendighetsbeskrivelsen av forholdene ved UNN. Kjersti Toppe er nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Torgeir Knag Fylkesnes (SV) sitter for Troms, UNNs hjemfylke. De er - sammen med resten av Stortinget - ansvarlige for de økonomiske rammebetingelsene for drift av UNN og resten av landets offentlige sykehus. Verken Toppe eller Fylkesnes har kontaktet oss som fagorganiserte for å høre vår mening, står det i notatet.

Fylkesmannen slo alarm

Fredag omtalte Dagens Medisin at Helse- og omsorgsdepartementet i sommer hadde et eget møte om bekymringene for situasjonen ved UNN. Helse Nord-ledelsen, Statens helsetilsyn og Fylkesmannen var innkalt. Ingen fra UNN-ledelsen var invitert, da det er Helse Nord som skal følge opp sykeshuet.

Ifølge Dagens Medisin var det summen av en rekke ulike henvendelser at Fylkesmannen i Troms, Bård Magne Pedersen, slo alarm direkte til departementsråden. Henvendelsene skal være varsler om fryktkultur, dårlig meldekultur, høyt konfliktnivå og tilsynssaker som ikke håndteres riktig.

LES OGSÅ: UNN svarte ikke på Helsetilsynets henvendelser - fikk dagsbøter på 10.000 kroner

Nordlys (krever innlogging) skrev søndag at både Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe (Sp), krever uavhengig gransking av UNN. Uttalelsene stortingsrepresentantene kom med er det Fagforbundet svarer på under pressekonferansen, som startet klokken 14.30 tirsdag.

- Å kaste ledelsen løser ikke våre problemer

Fagforbundet mener de økonomiske rammene er for små, og viser til at det er nye nedskjæringer som gjennomføres i disse dager.

- Vi ansatte tynes enda hardere. De økonomiske rammene er nå så marginale at når nye behandlingsmetoder og dyre medisiner skal tas i bruk, får dette direkte negative konsekvenser i vårt daglige pasientarbeid.

- Vi ser ikke at de vanskene vi har på UNN løses med å skifte ut ledelsen. Vi har mange og delte meninger om ledelsens håndtering, og vi fører stadig kampen for forbedringer der ledelse og styre er våre lokale motparter. Å kaste ledelsen løser ikke våre grunnleggende problemer, skriver de.

- Gi oss arbeidsro

- Gi oss arbeidsro og respekt, ikke trusler og mistillit, skrev Fagforbundet i en-post før pressekonferansen.

E-posten er signert av Monica Fyhn Sørensen, hovedtillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund, Rigmor Frøyum, foretakstillitsvalgt for Fagforbundet, Marianne Johnsen, fagforeningsleder/hovedtillitsvalgt/styrerepresentant i Fagforbundet og Mads Gilbert, medlem i Fagforbundet og Legeforeningen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter