Mener islam er verre enn Hitlers nazisme – møtte motstand i panelet

Det gikk hett for seg under iTromsøs mikropartidebatt. Kystpartiets Ahmed Aadan Warsame, som selv er muslim, holdt på å bytte bord etter Alliansens utstpill om nazisme og islam.

UENIGE: Alliansens Jarle Solli mener islam strider med norsk lov. Det er Kystpartiets Ahmed Aadan Warsame, som selv er muslim, sterkt uenig i. Foto: Lars Johnsen 

nyheter

Rundt 100 tromsøværinger møtte opp på Verdensteatret torsdag kveld for å få meg seg debatten mellom de minste partiene som i høst stiller til valg.

I debattpanelet stilte førstekandidatene Ahmed Adan Warsame (Kystpartiet), Amund Sjølie Sveen (Nordting), Peter Krogseng Magnussen (Liberalistene) og Jarle Solli (Alliansen,) mens partileder for De kristne, Erik Selle, tok turen fra Vestlandet for å representere partiet sitt.

På programmet sto blant annet temaer som innvandring, abort- og ekteskapslovgivning, økonomi og nordnorsk selvstyre. Temperaturen ble tidvis høy.

SE DEBATTEN HER (for abonnenter)

Sammenlignet islam og nazisme

– Islam er ikke en religion, det er en voldelig, totalitær terrorideologi som er verre enn Hitlers nazisme på det verste. Den ideologien hører ikke hjemme her, sa Alliansens Solli, da debattleder og politisk redaktør i iTromsø, Martin Lægland, konfronterte han med at han tidligere har uttalt at alle muslimer bør sendes ut av Norge.

– Mener dere at vi skal sende ut tre prosent av landets befolkning? fulgte Lægland opp.

– Nei, muslimer som kommer med fredelige intensjoner og som følger norsk lov, skal selvfølgelig få lov til å bli. De som derimot følger deler av koranen som strider med norsk lov, de må ut, svarte han.

– Trenger ikke splittelse

Likevel nektet førstekandidaten å anerkjenne islam som religion.

– Det er en ideologi som strider med norsk lov, gjentok han flere ganger under debatten.

Ahmed Adan Warsame (Kystpartiet), som selv er muslim, delte bord med Alliansens førstekandidat.

– Vi har allerede en Donald Trump. Vi trenger ikke en til. Det siste Norge trenger er politikere som skaper splittelse på den måten vi nå ser i USA. Den frykten Solli her utviser, det er en epidemi, og jeg håper og tror de aller fleste tromsøværinger er oppegående nok til å la være å la seg smitte, kontret han.

– Du er velkommen til å stå sammen med meg. Her er det hjerterom, skjøt Nordtings Amund Sjølie Sveen inn.

BYTTET BORD: Nordtings Amund Sjølie Sveen inviterte Warsame over til sitt bord. Foto: Lars Johnsen 

Også i salen ble Sollis utspill møtt med motstand.

– Slik jeg tolker deg, skiller ikke partiet ditt mellom islam som religion og den ideologiske og politiske islamismen. Dere vil altså forby en religion, noe som er stikk i strid med menneskerettighetene. Det får partiet ditt til enten å virke uinformert eller ondsinnet, påpekte Håvar Karlsen (22), som fulgte debatten.

For Nord-Norge

Alt dreide seg imidlertid ikke om innvandringspolitikk. Også skjevfordelingen mellom nord og sør ble et hett tema.

– Nord-Norge står for en tredjedel av landets inntekter, mens landsdelen i statsbudsjettet kun får tre prosent tilbake. Det finner jeg meg ikke. Vi har råd til både vei og moderne høyhastighetstog, sa Solli.

Han fikk støtte av De Kristne.

– Man ser at Norge holder på å bli etterlatt i bakevja når det gjelder satsing på samferdsel. Dersom et land ikke bygger ut sine samferdselsårer, blir det hengende etter i den internasjonale konkurransen. Her kjører vi ennå på veier tyskerne bygde. Med det enorme overskuddet Norge har, må vi klare å avlevere noe bedre til våre barn, sa Selle.

Nordtings Amund Sjølie Sveen mener utbyttingen i landsdelen er et alvorlig problem.

– Vi har i løpet av tre år gjennomført 20 folkesamlinger, og på hvert eneste møte, stemmer majoriteten for løsrivelse av Nord-Norge. Selv politikere som Høyres Erlend Svardal Bøe og Aps Helga Pedersen har stemt for et selvstendig Nord-Norge. Jeg tror det er et uttrykk for misnøye med skjevfordelingen vi gjennom er årrekke har opplevd her. Det er en tverrpolitisk opplevelse av urettferdighet, påpekte han.

– Friske utspill

Malin Olsen (19), Håvar Karlsen (22), Johanne Benjaminsen (22) og Jens Nielsen (23) fulgte debatten tett fra salen.

– Det var mildt sagt en del friske utspill. Jeg kommer ikke over Alliansens utspill om islam, da det blir veldig tynt. Bortsett fra det, var det svært underholdende og informativt, forteller Karlsen.

– Er det noen her dere kunne tenkt dere å stemme på?

– Med unntak av Nordting, var nok de fleste av partiene litt for langt til høyre for meg, svarer Benjaminsen.

FORNØYD: Malin Olsen (22), Håvar Karlsen (22) Johanne Benjaminsen (22) og Jens Nielsen (23) synes mikropartidebatten var fornøyelig. 

De fire er imidlertid enig med både Alliansen og De kristne når det gjelder satsing på tog i landsdelen.

– Men alle partier har jo noe man er enig med dem i, uten at det betyr at man har tenkt å stemme på dem, sier Nielsen.

Også debattleder Martin Lægland er fornøyd med kvelden.

– Jeg tror ingen skjønte hvor spennende dette ville bli, meg selv inkludet. Da tror jeg det hadde vært full sal en time før det begynte. Dette var knallgod politisk underholdning, og alle som ikke fikk debatten med seg bør streame den.