De skal lære deg å brygge øl med en sokk, ei T-skjorte og fårikålkjelen

Vil du brygge eget øl uten å investere tusenvis i fancy utstyr? Da er fredagens ølbryggerkurs i «ghetto-brewing» noe for deg.

John Kane (til venstre) fra Aurora Pub, og Christian Sæther Riksheim fra Bryggeri 13 inviterer fredag til et annerledes kurs i ølbrygging  Foto: Helge Skog

nyheter

Kurset holdes fredag kveld på Clarion Hotel Aurora, der Christian Sæther Riksheim fra Bryggeri 13 har hovedrollen. Bryggmesteren har holdt en rekke kurs tidligere, men dette blir noe helt annet, forklarer han.

– Jeg vil vise folk at man kan brygge øl med en sokk, ei t-skjorte, noen isbiter, og fårikålkjelen din. Men slapp av: Alt kokes, slik at det blir desinfisert, sier Riksheim lattermildt.


Her vil de åpne nytt utested

Bryggeri 13 har søkt om fast skjenkebevilling og ønsker og utvide tilbudet i lokalene sine i Skippergata.


– Dyrt utstyr ikke nødvendig

Hjemmebrygging har blitt en svært populær hobby de siste årene, og mange legger svært mange kroner i selve utstyret. Fancy utstyr er allikevel på ingen måte er forutsetning for å brygge godt øl, ifølge Riksheim.

– På dette kurset ønsker jeg å gå «back to basics». Man skal kunne gjennomføre det vi gjør på kurset når man kommer hjem.

Bryggmesteren hevder at mange hjemmebryggere har utstyr som er mer avansert enn hva han selv tar i bruk i løpet av arbeidsdagen.

– Er det for mye snobberi blant ølbryggerne?

– Folk kjøper jo landeveissykler til seksti tusen, så da må de gjerne bruke tyve tusen på et hjemmebryggeri. Men det er ikke nødvendig. mener Riksheim.«Geriljabrygging» i lav skala

– Hva er «ghetto-brewing»?

– Det kunne like godt vært «geriljabrygging», hehe. Det skal indikere at dette er brygging i lav skala – som var måten vi holdt på i oppstarten av Bryggeri 13.

Riksheim uttrykker et ønske om å ha færrest mulig regler i ølbryggingen.

– Man må riktig nok ha desinfeksjonsvæske for å drive med hjemmebrygging, men det et koster en femtilapp, og varer et helt år.

Både for nybegynnere og rutinerte

Det var John Kane fra Aurora Bar som tok kontakt med Riksheim, med ønske om å arrangere et bryggekurs.

– For oss nybegynnere er det en jungel av informasjon om ølbrygging på nettet. Da er det lett å gi opp før man har kommet i gang. Jeg er overbevist om at Christian vil være langt mer underholdende enn en tørr YouTube-video, sier pubverten.

Kane og Riksheim ønsker alle ølinteresserte – både nybegynnere og erfarne hjemmebryggere – velkommen på kurs fredag kveld.

– Dette skal være artig! Vi vil ha fordommer mot ølbrygging, og tar utfordringer som måtte komme. Alle spørsmål er like dumme – og det blir også svarene, påpeker Riksheim spøkefullt.


Her kan du snart få drinker på tapp

Prelaten har akkurat fått inn sitt nye leketøy; et tappetårn for mojitos.