På Rådhuset har det vært mulig å forhåndsstemme siden starten av august. Det har vært en jevn strøm av folk som vil bruke stemmen sin. Fredag var det kø til avlukkene på rådhuset. Der sto blant Katinka Hofsøy (24).

– Det er noe spesielt med valgdagen, og det å stemme da. Men jeg er ikke i Tromsø den dagen, så da er det veldig greit å få det gjort nå, sier hun.

Hofsøy mener det er viktig at alle bruker stemmen sin.

– Jeg har aldri vært så engasjert i politikken som jeg er nå. Jeg har fulgt med på alt.

Mener alle må stemme

– Jeg prøver å få alle vennene mine til å stemme. Jeg kjører dem hit selv om jeg må.

Hofsøy er veldig klar på at hun mener Norge trenger et regjeringsskifte.

– Det blir et ekstremt spennende valg, sier hun.

Populært å forhåndsstemme

Marlene Uvsløkk er valgansvarlig i kommunen.

– Til nå er det 6.357 mennesker som har forhåndsstemt, med den mest avgjørende uka fortsatt foran oss. Det blir mer og mer populært, virker det som, sier hun.

Det er i år lagt bedre til rette for forhåndsstemming.

– Det er mulig å stemme på mange flere steder nå, der folk faktisk oppholder seg. Når man i tillegg ikke trenger å ha med seg valgseddelen sin, er det veldig greit å få det gjort når man er på jobb, universitetet eller på handletur, sier Uvsløkk.

I fjor var det 12.532 som forhåndsstemte i Tromsø.

– Det er definitivt en økende trend. Det er vanskelig å si hvor populært det er, men mange er enten borte eller vil ikke stå i kø på valgdagen. Noen vil bare ha det gjort, forteller hun.

Vanskelig valg

Solveig Edøy (22) og Frida Mathea Kocian (23) forteller at de ikke ville vente lenger med å stemme.

SPENT: Solveig Edøy (22) og Frida Mathea Kocian (23) forteller at det har vært et vanskelig valg, men har nå bestemt seg for hva de skal stemme.

– Det har vært mye å tenke på. Man er enig med noen i noe, og andre i noe annet. Det har vært en del splittelse i blokkene. Da må man ta hensyn til hvem man indirekte stemmer på også, forteller de.

Men nå har de bestemt seg.

– Det blir et veldig spennende valg. Vi er spent på resultatet.