Hanne ville gi nytt liv til familiegården: Nå er åtte personer andelseiere

Hanne Berg Lorentsen var for tre år siden eier av en nedlagt, gammel familiegård på Berg. Nå har gården fått nytt liv.

VIL BLI STØRRE: Andelsgården på Berg er blitt populær. I løpet av 2018 ønsker de å ha minst 15 andelseiere. På bilde ser du styreleder, Hanne Berg Lorentsen, i aksjon under åpen dag søndag. Alle foto: Christer Pedersen 

nyheter

Hanne Berg Lorentsen sa opp jobben på universitetet for å starte andelsgård. Ideen fikk hun allerede for tre år siden leste om andelskonseptet.

– Jeg er grunneier av en nedlagt, gammel familiegård på Berg, og jeg har alltid hatt en drøm om få aktivitet der igjen. Jeg begynte å planlegge andelsgården for et par år siden, sier hun.

ANDELSGÅRD: Medlemmene driver andelsgården sammen og deler på både arbeid og avling. 

Nybegynner

Det første spadetaket ble tatt i juni i år, og nå er de i alt åtte andelseiere på Solbakken andelsgård på Berg. Søndag arrangerte de åpen dag for å rekruttere nye eiere. – Vi har som mål å være mellom 15 og 20 neste år. På sikt ønsker vi å ha cirka 40 andelseiere, sier hun.

VELBESØKT: Mange var interessert i å få vite mer om andelsgårdkonseptet på Berg. 

 

Selv om du ikke har grønne fingre, så er ikke det noen hinder for å bli med, forklarer Lorentsen.

– Man kan faktisk være helt nybegynner. Gjennom det å være medlem vil du lære mye. Vi bygger nettverk, jobber sammen og utveksler kunnskap.

Vil utvide

Til nå er det to mål som er dyrket med blant annet grønnsaker, bær, blomster og urter.

GULRØTTER: Medlemmene har satt poteter, bønner, gulrøtter, mangold, blomster og en rekke andre grønnsaker og pyntevekster. 

 

– Jeg har stort areal, så vi tenker å utvide ytterligere. Vi skal være et bidrag til egen husholdning, sier hun.

– Vi bygger på permakultur, hvor det er samspill mellom mennesker og naturen. Vi bruker de naturgitte forutsetningene vi har der vi er.