UiT-rektoren om valget: – Vi trenger å bli tatt på alvor

Rektor Anne Husebekk ved UiT er ikke fornøyd med årets valgkamp, men mener begge regjeringsalternativene vil være positive for universitetet.

MISFORNØYD: Rektor Anne Husebekk ved UiT er misfornøyd med årets valgkamp, men tror begge regjeringsalternativer vil ta Nord-Norge og UiT på alvor. 

nyheter

Årets stortingsvalg har vært preget av spenning. Hvem som stikker av med regjeringstittelen vil ikke være sikkert før siste stemme er talt.

– Det er fortsatt veldig usikkert hvordan valget blir. Akkurat nå er omtrent 61 prosent av stemmene talt, og det er utrolig jevnt. Det svinger mellom en rødgrønn og en blåblå regjering hele tiden. Det blir nok en lang natt fram til vi får et resultat som er utslagsgivende, forteller Husebekk til iTromsø rett før klokken halv elleve.

Rektoren er likevel ikke bekymret.

– Jeg er litt skuffet over at det ikke er større skiller i norsk politikk, men så kan man jo tenke at når det i utgangspunktet er så liten forskjell så vil Norge klare seg uansett.

Skuffet over valgkampen

Husebekk forteller at hun ikke er spesielt imponert over partienes innsats i valgkampen.

– Jeg er som sagt skuffet over at det ikke er større og tydeligere forskjeller mellom partiene, men jeg er og skuffet over at utenrikspolitikk har vært omtrent fraværende hele valgkampen, sier Husebekk.

Som rektor er hun særdeles opptatt utdanning, forskning og universitetspolitikk.

– Når det kommer til de sakene mener jeg høyresiden helt klart har vist de klareste prioriteringene gjennom valgkampen. Også når det gjelder nordområdepolitikk har den nåværende regjeringen gjort mye bra, men den tidligere regjeringen gjorde enda bedre ting, så det er fordeler og ulemper ved begge sider, forteller hun.

Frykter ikke nedprioritering

– Som universitet trenger vi å bli tatt på alvor når det gjelder arktiske spørsmål. Vi trenger å få oppmerksomhet for vår kompetanse på hav og fiskeri. Blant annet har vi bedt om flere studieplasser for fiskerikandidater, og så er det veldig viktig å fylle opp med både helsearbeidere og lærere i nord. Vi må være i forkant når det gjelder å si hvilke kompetanse vi trenger i nord for å utvikle de ressursene vi har. UiT må settes i stand til å dekke de behovene landsdelen har, og det tror jeg begge regjeringsalternativer, og samtlige kandidater fra nord, vil fokusere på, avslutter hun.