Valgforsker: Dette er valgets tre tapere

Valgforsker Tord Willumsen mener at det ligger an til å bli tre tapere i årets stortingsvalg.

VALGFORSKER: Tord Willumsen følger valget tett fram til alle stemmene er talt opp. 

nyheter

– Dette er utrolig spennende, med Venstre som bikker fram og tilbake rundt sperregrensa. Dette kan fortsatt bikke i begge retninger, sier Willumsen, i det 64.6 prosent av stemmene er talt opp.

Tre tapere

Valgforskeren peker på tre tapere, etter at to tredjedeler av stemmene er talt.

– Første taper er MDG. De ville over sperregrensa, men klarte det ikke. Samtidig er det vanskelig å gråte over deres beste resultat noensinne, så noen stor taper er de ikke.

Den andre taperen er ifølge Willumsen KrF.

– De er en åpenbar taper. De har ikke gjort et så dårlig på veldig lenge, dersom prognosene blir som nå. Partiet har satt ned havarikommisjoner for bedre resultat enn dette. Valgkampen åpnet med å handle om norske verdier, som skulle vært hjemmebane for KrF. Det blir nok oppvask i partiet etter dette, sier han og fortsetter:

– Og så er det selvfølgelig Ap. De er prosentmessig den store taperen. Det er nok vanskelig for Støre. Med mindre flertallet skulle bikke til Støres side i løpet av natta, er det er vanskelig å se at han blir sittende som partileder.

Spenning i Troms

På forhånd var Willumsen overbevist om at de eneste sikre mandatene i Troms var Ap og Høyres førstekandidater. Etter at 64,2 mandater er talt opp i Troms, mener han også Per-Willy Amundsen er rimelig sikret et direktemandat. Borch er ifølge valgforskeren nesten sikker et direktemandat.

– Men det er ennå mange stemmer som ikke er talt i byene i Troms. Martin Henriksen, som har Aps andrekandidat, er utsatt. Torgeir Knag Fylkesnes (SV) kan ta mandatet fra han. I øyeblikket ligger han derimot an til å ta utjevningsmandatet i Troms. Men det er en vanskelig øvelse å beregne utjevningsmandat, og små marginer kan bli avgjørende.