Her kan du snart prøve japansk bad

«Nordbyen – ka no?» er tittelen på bydelens egen festival. Her vil publikum få muligheten til både å varme seg i japansk bad, få kunstneriske opplevelser og ytre seg i og om det offentlige rom.

LAGER BYROMSFESTIVAL: På utstikkeren fra Nordjeteen bak denne gjengen skal det lages et pop-up japansk bad, oppblåsbart rom og utkikkspunkt. Fra venstre: Kultursjef Lisa Hoen, kulturvernrådgiver Gro Stokke, byutviklingspraktikant Signe Rudå, salgsleder Vibeke Pedersen i Vervet Eiendom, arkitekt Anniken Romuld, rådgiver Heidi Bjøru og kunstner Kristina Junttila. Foto: Kjetil Vik 

nyheter

Nordbyen skal gjennomgå store endringer de neste årene. Mens kommunen jobber med områdereguleringsplan hvor blant annet fire arkitektkontorer har presentert sine visjoner for området, er gravemaskiner i ferd med å jevne verftshistorien med jorden for å gi plass til en ny bydel.

Viktig byområde

Nå tar kommunen i samarbeid med gårdeiere, næringsdrivende, kunstnere, lag og foreninger nye virkemidler i bruk i byutviklingen. Kunst i offentlige rom (KORO) har allerede utpekt Tromsø som pilotkommune for å teste ut bruk av flere byrom gjennom kunstprosjekter. De har også bidratt økonomisk.

– Samarbeid mellom kunstnere, næringsliv og Byutvikling gir nye innspill til hvordan byens uterom kan utvikles. Jeg er glad for å ha med Totalrenovering som en god samarbeidspartner. De har skjønt at dette er et viktig område for byen, sier kultursjef Lisa Hoen.

JAPANSK BAD: Skissen viser den varme kilden, det oppblåsbare rommet og utkikkspunktet på utstikkeren ved Nordjeteen som lages i forbindelse med byromsfestivalen «Nordbyen – ka no?». Illustrasjon: Raumlabor 

Nye innfallsvinkler

Fredag 29. og lørdag 30. september blir det to dagers byromsfestival i Nordbyen for å få i gang en dialog om hvordan de offentlige rommene kan «møbleres».

– Vi på Byutvikling jobber på nye måter når vi lager planer, og tar i bruk nye innfallsvinkler. Kunst er en slik innfallsvinkel, sier rådgiver Heidi Bjøru.

Det Berlin-baserte arkitekt- og kunstkollektivet Raumlabor skal sette sitt preg på det som skal skje under festivalen. Tyskerne skal bruke steinmoloen som stikker ut fra Nordjeteen.

Japansk bad

– Her skal de blant annet bygge japansk bad som et temporært kunstverk. Raumlabor er høyt profilert internasjonalt, med oppdrag over hele verden. De har blant annet laget stupetårn og badstu i Gøteborg, sier arkitekt Anniken Romuld i Tromsø kommune.

Salgsleder Vibeke Pedersen i Vervet Eiendom, som skal bygge ut verftstomta, synes utebadet passer godt inn.

– Vi tenker oss et havbad på Vervet.

skriften på veggen: På veggen bak Signe Rudå (fra venstre), Gro Stokke, Kristina Junttila, Vibeke Pedersen, Heidi Bjøru, Anniken Romuld og Lisa Stokke skal barn få skrive sin hjertens mening om hva de savner i byen. Foto: Kjetil Vik 

Film lek i ett år

Tromsø-kunstnerne Kristina Junttila og Kristin Tårnes har allerede prøvd bademulighetene på Vervet. De har laget en film om hva det er mulig å gjøre gjennom et helt år på verftstomta, og som skal vises på byromsfestivalen. Gjennom sitt kunstprosjekt ønsker de å fokusere på lekeplasser og om det er lekeplasser nok.

– Vi har lekt på verftstomta, spilt pingpong, solt oss på stranda og fisket. I løpet av ett år har vi filmet hva som er mulig å gjøre her. Under byromsfestivalen skal vi spørre barn i alle aldere om hva de kunne tenke seg å leke med. De skal sjøl komme med forslag som de spraye på den blå veggen til verkstedsbygget, sier Junttila.

Pop-up-kontor

Byutvikling oppretter pop-up-kontor på Skansen under byromsfestivalen. Her vil inviteres folk til å komme med direkte innspill til og diskutere med planleggerne.

– På byromsfestivalen får folk muligheter til å gå på plasser de ellers ikke har vært på og se nye steder, som gir nye innfallsvinkler til byutviklingen, sier Heidi Bjøru.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter