Sol så langt øyet kan se – nå går det mot værrekord

Aldri før har det vært en så tørr september i Tromsø, og flere soltimer skal det trolig bli.

  Foto: Lars Åke Andersen

nyheter

Langtidsvarselet for Tromsø viser sol, sol og atter sol. Det er ingen nedbør i sikte.

– Det blir likt vær som vi har hatt den siste tiden i lang tid fremover, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Ida Fossli.

Rekordtørr

Det er ikke tvil om at det har vært en uvanlig tørr september i Tromsø. Det har nemlig hittil aldri vært registrert mindre nedbør i høstmåneden siden målingene startet i 1920. Sist rekord var i 1990 da det ble målt 18,9 millimeter nødbør i september. I år kan vi knuse den rekorden.

– Til nå er det målt rundt fem millimeter nedbør i september i år. Normalen for september ligger på 102 millimeter i Tromsø, sier Fossli.

– Drømmeseptember

Og langtidsvarselet ser ikke ut til å gi noe nedbør før månedsskiftet. Dermed kan vi kanskje smykke oss med en ny værrekord til helga.

– Det blir samme vær til i hvert fall over helga. På natten kan temperaturene krype ned til et par grader, mens det på dagtid kan det komme opp imellom 12 og 14 grader, sier Fossli.

– Det er jo drømmeseptember, legger hun til.

Kommer an på tåka

Det er ikke bare mangel på nedbør som kan gi ny værrekord i Tromsø.

I 1990 ble det nemlig også satt rekord på antall soltimer, da med 192,9 timer på en måned.

– Vi ligger ganske høyt oppe på antall soltimer også, men grunnet tåken i morges er det ikke lenger sikkert at det blir noe rekord, sier meteorologkonsulent Odd Ivar Olsen.

Ved målingene som ble gjort midt på dagen torsdag var vi foreløpig oppe i 176 soltimer. For å slå den rekorden trenger vi fortsatt 17 soltimer til.

– Om det kommer til å bli grunn til å feire lørdag kan vi ikke vite ennå, vi tar det en dag om gangen, avslutter Olsen.