Åpnet byromsfestival med japansk bad

Med vann som pumpes direkte opp fra sjøen og en temperatur på over 35 grader, kan alle som ønsker ta seg et japansk bad på Nordjeteen i helga.

ÅPENT FOR ALLE: I løpet av fredag og lørdag kan alle som ønsker oppsøke det japanske badet på Nordsjeteen. FOTO: SILJE LØVSTAD THJØMØE 

nyheter

– Her er det bare å hoppe oppi for den som ønsker. Vannet er helt rent da det kontinuerlig pumpes opp fra sjøen, så dette kan anbefales, sier ordfører Kristin Røymo lattermildt, før hun pent takker nei til å ta et bad selv.

– Jeg har ikke med meg badetøy, hvis ikke kunne det kanskje ha skjedd, sier hun i strålende ettermiddagssol foran det japanske badet på Nordjeteen fredag.

Hun har nettopp åpnet festivalen «Ka No?», som er nordbyens egen byromsfestival, der man skal få i gang en dialog om hvordan de offentlige rommene kan «møbleres».

Og noe av det man kan oppleve i helgen er altså badet, som er bygget som et temporært kunstverk.

Bakgrunn: Dette er byromsfestivalen

En rekke tilbud i helgen

Det er det Berlin-baserte arkitekt- og kunstkollektivet Raumlabor, ved Jan Liesegang, som har bygget badet. Og kort tid etter at ordføreren hadde åpnet festivalen og badet, kom flere skue- og badelystne til området.

I tillegg til badet, vil helgen i nordbyen være preget av en rekke kunstverk, installasjoner, performance, omvisninger, bading, opptog, lek, taler og utstillinger.

Nordbyen skal gjennomgå store endringer de neste årene. Mens kommunen jobber med områdereguleringsplan hvor blant annet fire arkitektkontorer har presentert sine visjoner for området, er gravemaskiner i ferd med å jevne verftshistorien med jorden for å gi plass til en ny bydel.

Les også: Reagerer på Stakkevollvei-planene: – Man trenger ikke grøntarealer midt i en firefeltsvei

– Hvordan blir det fremover?

– Det er mye spennende som kommer fremover nå for bydelen, og det er nettopp den opplevelsen jeg sitter igjen med da jeg gikk fra sentrum og hit i dag. Hvordan blir det fremover? Hva skjer nå? Og det er det Tromsø kommune og næringslivet i byen her skal finne ut, i samarbeid med kunstnere. Hva vi kan bruke de offentlige rommene til, spør Røymo og legger til:

– Nordbyen vil være det området i byen som kommer til å være i størst endring de neste årene, og da er det fint at vi har denne festivalen som kan få i gang diskusjonene om hva og hvordan vi vil ha det.