Nå har Christine og Ingun skrevet bok om denne sentrumsgata

Journalistikken har ført Christine Kristoffersen Hansen og Ingun Mæhlum over hele Nordkalotten. I deres ferskeste prosjekt er det imidlertid 700 meter bygate som skal portretteres.

FORFATTERE: Christine Kristoffersen Hansen (til venstre) og Ingun Mæhlum gir ut bok om Vestregata i begynnelsen av november.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

"Vestregata" heter boka som mangeårig journalist og redaktør Christine Kristoffersen Hansen og prisbelønnet fotograf Ingun Mæhlum går og venter på.

I begynnelsen av november har trykkeriet i Riga lovet å ha boka ferdig levert i Tromsø, forteller de.

Ultralokalt tema

– Det er en bok som består av bilder av og tekster om folkene, butikkene, menighetene og alt det andre man finner i Vestregata, forteller Hansen.

Mæhlum forteller at boka er en del av en internasjonal trend der man bringer journalistikken og fokuset ned til det ultralokale. Bydeler, gater og småsteder portretteres og granskes – og nå får også Tromsø en slik bok.

FOLK I GATA: Kristin Vassbakk er en av personene som portretteres i boka "Vestregata". 

 

Yngste og eldste innbyggerne

– Vi har møtt den yngste innbyggeren i gata – og vi har hilst på noen av de eldste, sier hun.

Vestregata strekker seg fra St. Hanshaugen i nord til Strandskillet i sør – og de to har brukt mye tid langs de 700 meterne.

– Vi har gjort researchen ved å gå gatelangs, ringt på dører, fått tips og innspill. Og vi har drukket veldig mye kaffe, sier Hansen med en latter.

Ifølge forfatterne er det mye å fortelle fra bygata. De har vært på gudstjeneste, de har vært på kaffeslabberas, de har spist italiensk pizza og de har handlet plater på Backbeat.

GATEFOLK: Kari Westergård både bor og har butikk i Vestregata. Hun tror boka om hennes gate vil bli godt mottatt.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Mer fokus på Vestregata

– Det var veldig koselig å bli intervjuet til boka – og det føles som om gata som vi har bodd i i ti år blir litt "shinet" opp ved at de gir den ut, sier innehaver på platebutikken Backbeat, Kari Westergård.

Hun tror at boka vil bli godt mottatt av både folk som bor i gata – og andre tromsøværinger.

– Jeg tror man vil lære seg mye om gata som man ikke visste fra før, sier hun.

Kun én sa nei

Forfatterne er blitt møtt med stor entusiasme og velvilje fra alle som de har kontaktet i Vestregata.

Det er kun én person som har sagt nei når de har spurt.

– Det har vært en helt fantastisk mottakelse blant folk i gata, forteller Hansen.

En av tre bøker

Vestregata en av i alt tre bøker som de to gir ut parallelt. De to andre er "Lofotfisket" og "Væran" – en øygruppe utenfor Bodø.

De forteller at bøkene gis ut av deres eget forlag – Agalaus.

– Neste år planlegger vi å gi ut en bok om "Yttersida" – der vi tar for oss strekningen fra Brensholmen til Rebbenesøy, sier Mæhlum.

Oversatt til engelsk

Om det blir flere bøker fra tromsøgater er usikkert per nå. Ifølge forfatterne er det tiden som vil vise om så skjer.

Imidlertid tror de at det finnes interesse for slike bøker – både fra Tromsøs egen befolkning og fra tilreisende.

– Vi har fått bøkene oversatt til engelsk fordi vi har fått innspill fra reiselivsnæringen om at det mangler bøker om folk. Det er mye bøker om nordlys og midnattssol, men ingenting om menneskene som bor her, sier Hansen.

Stort spenn

At det var Vestregata som ble valgt da en bygate i Ishavsbyens skulle portretteres er ikke tilfeldig.

– Det er en sentrumsgate som de fleste har et forhold til, samtidig som den har en store kontraster, sier Hansen.

Hun peker på de verneverdige husene øverst mot St. Hanshaugen, Heracleum og Sentrum Terrasse, de små forretningene og trossamfunnene – alt sammen som skaper dynamikk og puls.

Har selv bodd i gata

– En annen ting som har spilt inn er at vi selv har bodd i Vestregata, sier Mæhlum.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter