Nyt finværet mens du kan – snart kommer regnet

Tromsø har hatt en forrykende start på høsten, med flere værrekorder. Nå er imidlertid moroa over for denne gang.
nyheter

Statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Jon Austerheim, forteller at Tromsø har hatt mye å glede seg over hittil i høst.

– September var jo rekord på alle måter. Det var den tørreste og mest solrike noensinne. Noe temperaturrekord var det ikke, men temperaturen var fortsatt høy, forteller han.

Oktober tok over der september slapp.

– Vi har hatt en relativt mild oktober. 1. oktober ble det satt ny temperaturrekord for oktober, med 18,6 grader, sier Austerheim.

Mer ustabilt fremover

Austerheim forteller at vi enda har noen fine dager fremfor oss.

– Det ser fortsatt bra ut for torsdagen, med sol og ganske fint vær. Det blir sørøstlig vindretning, og opp i liten kuling i enkelte fjordstrøk, men ikke i Tromsø. Det blir skyet og opphold, samme som onsdag, forteller Austerheim.

Han tør ikke å love tromsøværingene flere slike lange, tørre perioder i høst.

– Det ser ut som man må nyte de neste dagene i første omgang og så blir det mer ustabilt fremover, sier han.

Mot helgen begynner det å snu.

– Det vil bli en del vind til helgen. Opp til stiv kuling enkelte steder. Det kan komme litt nedbør allerede på lørdag, sier han.

– Jeg tror ikke det blir mye nedbør. Neste uke blir det generelt mer regn enn vi har hatt tidligere i høst, fortsetter han.

Meteorologene på Twitter opplyser at det er rester fra orkanen"Nate" som kommer på visitt til oss fredag. Den bringer med seg nedbør og en del vind til kyststrøkene av Norge.

Høytrykk over Finland

Det fine høstværet vi har vært så heldige med å ha, har i all hovedsak skyldtes et høytrykk i øst.

– Høytrykket over Finland og Russland ga oss sørøstlig vind i lange perioder og fint vær. Nå letter høytrykket og lavtrykk får mer plass til å vandre, forklarer han.

Kan fryse på

Statsmeteorologen tror ikke vinteren er på tur riktig enda, men melder at relativt mye skyer kan føre til glatte veier enkelte steder i fjellene.

– Nå har jo ikke Tromsø så mange veier oppe i fjellene, så det er egentlig bare hvis man skal til grensetraktene man bør være obs. Det ser ut som snøen holder seg oppe i grensetraktene, så hvis du skal opp i grensetraktene kan det være lurt å skifte til vinterdekk, forteller han.

– Det kan også bli sleipt på morgenen i forbindelse med nattefrost, avslutter han.