Mariam (17) mistet to år med skole grunnet krig – ber næringslivet åpne lommeboka for TV-aksjonen

Onsdag gikk næringslivsstafetten av stabelen på The Edge. Den åpnet med en ektefølt bønn fra Mariam Tartousi (17).

BA OM STØTTE TIL UNICEF: Mariam Tartousi (17), som har medfødt synstap, mistet to og et halvt år med skolegang grunnet borgerkrigen i Syria. Nå ber hun næringslivet støtte opp om årets TV-aksjon, som skal gi barn i krigsherjede områder utdanning og håp. Her avbildet sammen med med Hassan Tartousi og Nesreen Almasry, Foto: Lars Johnsen 

nyheter

Tartousi og familien flyktet fra Damaskus til Tyrkia i 2013. Der fikk hun ikke mulighet til å gå på skole.

– Jeg synes årets TV-aksjon er utrolig viktig, for jeg har selv kjent hvordan det er å ikke få lov til å lære på grunn av krig, forteller hun.

SANG: Mariam Tartousi (17) avsluttet talen sin til forsamlingen med en sang om håp og lærdom. 

 

I år går midlene fra TV-aksjonen til UNICEF, som ønsker å gi skolegang og håp til barn og ungdom i krigsherjede områder.

I Tyrkia mistet Tartousi to og et halvt år med skolegang.

– Det føltes veldig trist å kunne gjøre noe, men ikke få sjansen. Derfor oppfordrer jeg dere, nå som dere har muligheten, til å bidra til å gi barn utdanning. Mange problemer i denne verden kan løses med kunnskap, sa hun til de 23 næringslivs- og kommunetoppene som onsdag samlet seg på The Edge for å ringe rundt og be om donasjoner fra vel 1.000 bedrifter i kommunen.

– Noe å bidra med

Til iTromsø forteller 17-åringen at hun selv tok initiativ til å komme og fortelle sin historie i anledning næringslivsstafetten.

– Jeg mener det er viktig å synliggjøre problemet, og ikke minst vise at vi som kommer hit har noe å bidra med.

Nå går 17-åringen på Kongsbakken.

– Føler du at du har hatt mye å ta igjen etter årene uten skole?

– Nei, ikke i det hele tatt! Jeg var så ivrig på å ta igjen det tapte, at det gikk kjempefort, svarer hun.

KLAR FOR DYST: Høyres Erlend Svardal Bøe var blant politikerne som tok turen for å bidra under ringerunden. 

 

Begynte før startskuddet

– Jeg har allerede tjuvstartet. PwC har allerede lagt inn 10.000 kroner og Mack har lagt inn 5.000. Jeg måtte jo ringe broren min i forkant og få han med på laget, forteller Reinholdt Bredrup, sjef ved PwCs Tromsø-kontor og broren til administrerende direktør i Mack, Harald Bredrup.

IVRIG: Gunnar Wilhelmsen hadde tekniske problemer da startskuddet for stafetten gikk. Fem minutter senere har han endelig fått liv i datamaskinen og hevet seg på telefonen. 

 

Bredrup er i år næringslivsstafettens «ringegeneral». Han forteller at målet i år er å slå rekorden fra 2003.

– Da fikk vi inn 803.000 kroner fra næringslivet. Nå skal vi klare bedre, slår han fast.

KOORDINATOR: Josefine Constance Voraa er byaksjonskoordinator i Tromsø. Hun er overveldet over antallet som i år stiller opp for ringerunden. I år var antallet telefonoperatører nesten doblet fra tidligere år. 

 

Lovende førstegangsringer

Med seg på laget har Bredrup blant annet Gunnar Wilhelmsen og næringsforeningens nye direktør, Trude Nilsen.

– Jeg har ikke fått tatt en eneste telefon ennå. Jeg blir jo hengende etter, sier Wilhelmsen spøkefullt til iTromsø klokken 14.05. Fem minutter etter stafettstart.

FØRSTE TELEFON: Trude Nilsen, prosjektleder i Sparebanken Nord-Norge, tar sin aller første telefon under årets næringslivsstafett. 

 

Det er fjerde året han stiller opp for TV-aksjonen. Nilsen er derimot helt fersk.

– Det er første gang jeg er med på å ringe rundt, men jeg har tidligere vært bøssebærer og områdeleder for Reinen, forteller Nilsen.

Hun mener det er et privilegium å få lov til å bidra til at barn skal få en trygg og god utdannelse.

– Hun kommer til å slå alle rekorder, kommenterer Wilhelmsen fra sidelinja.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter