Narkotatt tromsømann:

Hadde mellom 300 og 400 gram heroin med seg på den tyrkiske flyplassen

En bekjent av mannen forteller at den heroin-siktede måtte stå rett opp og ned i fem timer uten mat eller drikke da han ble tatt av tyrkisk politi 25. september. Nå sitter han på celle med 30 andre menn.

HER BLE HAN TATT: Det var på äntalya internasjonale lufthavn at mannen ble stoppet og tatt for besittelse av heroin. Foto: Gazipasa lufthavn 

nyheter

Mannen, som er i 40-årene, sitter nå varetektsfengslet i den tyrkiske byen Antalya, like nord for det populære reisemålet Alanya.

Ifølge kilder skal mannen ha egen leilighet i området, og ha vært i landet i flere måneder forut for arrestasjonen 25. september.

Mannen hadde med seg mellom 300 og 400 gram heroin da han ble stoppet på Antalya internasjonale lufthavn. Han var på vei til Köln.

– Vi er fryktelig bekymret for ham. Det har vært svært vanskelig å få ut informasjon fra myndighetene her nede. Vi har prøvd i fem uker, sier en bekjent av mannen, som ikke ønsker å fremstå med navn eller bilde.

Har det bra fysisk

Mannens norske advokat, Arne Seland, forteller at han har vært i kontakt med Den Norske Ambassaden i Ankara.

– Jeg har ikke selv fått kontakt med ham ennå, men ambassaden har vært svært behjelpelige med informasjon, sier han.

For tre dager siden besøkte ansatte fra det norske konsulatet i Alanya fengslet.

– De opplyser at det står bra til med ham rent fysisk og at han ikke har behov for medisiner, sier Seland.

Tromsømannen har fått oppnevnt en tyrkisk forsvarer.

– Vi har prøvd å få kontakt med ham, men det har vært vanskelig. Der fungerer ting litt annerledes, og man får kun oppnevnt forsvarer for selve rettsmøtene. Jeg har imidlertid vært i kontakt med advokatkontoret der nede, og det har vært svært imøtekommende, forklarer Seland.

– Skjønner at det er en grov forbrytelse

Den siktedes bekjente i Tyrkia forteller til iTromsø at mannen har fått tre måneder i varetekt. Dette kan imidlertid ikke Seland bekrefte.

– Vi vet rett og slett ikke hvor lenge han skal sitte. Etter forholdene må jeg si at det har vært greit å få tak i opplysninger, men det er ikke noen lett situasjon i Tyrkia nå. Landet er i krig og det er unntakstilstand, utdyper han.

– Kan du si noe om hva mannen er siktet for?

– Han er siktet for forsøk på smugling av heroin og skjønner at det er en grov forbrytelse i landet, svarer Seland.

Ettersom Seland ennå ikke har vært i kontakt med mannen, kan han ikke si hvordan han stiller seg til siktelsen.

30 mann på en celle

Den bekjente forteller at flere er bekymret for mannens psykiske helse.

– Blir man tatt med stoff her er det ikke noe «kjære mor» – og fengselsforholdene er grusomme. Da han ble tatt måtte han stå rett opp og ned i fem timer uten mat eller drikke. Nå er han på celle med 30 andre menn, sier vedkommende.

Seland forteller at fremover vil jobbe med å få ut mer informasjon om saken.

– Samtidig formidler vi det vi kan til familie og venner hjemme i Norge. Vi håper å legge til rette for at han kan få besøk fra kjente og kjære, samt få penger sendt nedover slik at han har råd til å kjøpe nødvendigheter i fengselet.

Den Norske Ambassaden i Ankara har ikke besvart iTromsøs henvendelser. Konsulatet kunne ikke gå ut med informasjon til pressen, men lovet å ta opp saken med ambassaden.

Sikkerhetsdirektoratet i Antalya kunne heller ikke svare på iTromsøs spørsmål og henviste videre til politiet i Alanya. De tar imidlertid ikke imot telefoner på engelsk.

iTromsø skrev først at mannen ble pågrepet på flyplassen i Alanya. Dette medfører ikke riktighet. Han ble stoppet av tyrkisk politi på Antalya internasjonale lufthavn.