Leverer anmeldelse: Omstridt kunstverk skjemt av drittpakke i dametruse

De siste dagene har debatten rast omkring tromsøkunstner Joar Nangos kunstverk i Kvam. Nå leverer Nord-Fron kommune og Nango anmeldelse på hærverk.

  Foto: JØRN PETTERSEN, VG

nyheter

Installasjonen har ført til opprør blant innbyggerne som har krevd at den fjernes. Innbyggerne har blitt hørt og mandag formiddag ble det vedtatt at kunstprosjektet – som har en prislapp på 400.000 kroner – skal tas ned.

– For meg handler det om dårlig journalistikk, da konflikten oppsto mye gjennom hvordan mediene fremstilte saken, sier han.

– Installasjonen har blant annet blitt omtalt som verdiløst søppel. Vi har brukt gjenbruksmateriale, så man kan selvfølgelig diskutere verdien det, men det er altså ikke ferdig, sier Nango til iTromsø.

Anmelder hærverk

Natt til mandag ble hengt opp ei dametruse full av avføring på verket. Sikringer på verket er også fjernet.

– Vi er veldig lei oss. Stroppene som var med å sikre bærekonstruksjonen var skåret over med kniv, det var hengt opp dametruser med avføring og det var festet lapper med stygge kommentarer. Vi mener det er kommunens oppgave å politianmelde slikt, men hvis ikke de tar ansvar skal vi gjøre det selv, sier Nango.

Kunstneren er selv opptatt av å holde liv i det offentlige rom, og kunstverket i Kvam er en del av et prosjekt som skal undersøke retten til å uttrykke seg i det offentlige rom, sier Nango til VG.

VG skriver at det i helgen ble slengt blant annet truser med avføring og lapper med hissige meldinger på kunstverket.   Foto: LUKAS WIJGART-VAN DIJK/VG

 

– Relevant reaksjon

Nango respekterer at noen har et annet syn på kunstverket.

– Kritisk syn på kunst gir en fin energi, men man må kunne uttrykke seg på en bedre måte enn å legge bæsjetruse på kunstverket. Så reaksjonene som er kommet er relevant, men det har ikke vært mening å trakassere kvamværinger og presse på dem noe de føler seg krenket av. Jeg er overrasket over kritikken, for skulpturen er liten og den står plassert på en plass i sentrum som ikke er i bruk. Da er det overraskende at noen lar seg provosere

Nå melder Nord-Fron kommune og Nango at hærverk gjort på kunstverket vil bli anmeldt.

– Vi har en dialog med lensmannen i Midt-Gudbrandsdal om hvem som skal anmelde skadeverket, om det blir vi som kommune eller kunstneren som gjør det. Det er såpass store verdier vi snakker om at vi ikke bare kan ignorere det, sier ordfører i Nord-Fron kommune, Rune Støstad (Ap) til VG.

Overrasket

Tromsøkunstneren syns det er synd at kommunen har valgt å fjerne installasjonen.

– Kommunen har gått inn med samme oppfatning som det som ble presentert i mediene. Det ble jeg veldig overrasket over. Jeg syns verket begynte å bli flott, men det var ikke ferdig. Jeg syns det er feigt av kommunen å demontere det, sier han.

Installasjonen skulle etter planen stå ferdig i løpet av 2017, men så langt kom tromsøkunstneren altså ikke.

– Vi kommer til å finne et nytt levested for skulpturen. Det begynner å bli interessant å se og føle på motstanden som kommer, og ikke minst språket som føres rundt kritikken av det. Jeg føler det er en frykt for det fremmede.

Til Tromsø?

Selv fikk han ingen negative tilbakemeldinger da han jobbet med kunstverket i Kvam.

– Det er masse folk i Kvam som liker kunstverket, og jeg har god kontakt med bygda. Jeg var der nesten ei uke og da fikk jeg ingen kommentarer, sier han.

Nå vurderer han å se på andre steder å få opp verket.

– Jeg vurderer å ta det med til Tromsø. Kanskje Tromsø kommune vil ha det, sier han.