Ingen Movember-arrangement i Tromsø – men lover noe stort neste år

Selv om det ikke blir noe arrangement, håper Frode Høybakk Lien (39) i Movember Tromsø folk fremdeles vil samle inn penger, og at menn går og sjekker seg.
Testikkel- og prostatakreft
  • – Hver dag dør i gjennomsnitt tre menn i Norge som følge av prostatakreft. Det utgjør rundt 1000 menn i året.
  • – Mer enn 5000 menn blir rammet hvert år. Det gjør det til den vanligste kreftformen i Norge.
  • – Kvinner lever i gjennomsnitt seks år lenger enn menn, og dette har sammenheng med at mange menn dør i relativ ung alder av testikkel- og prostatakreft.
  • – Omtrent en av åtte menn vil få prostatakreft i løpet av livet.
  • – Norge er det landet i verden der flest menn får prostatakreft.
  • Kilder: Kreftregisteret og Cancer in Norway 2016
nyheter

– Vi skal ordne noe ekstra stort som passer for alle neste år, men det er litt for tidlig å si hva det dreier seg om. Det er mye som skal på plass, og derfor har vi startet arbeidet ett år i forveien. Det har resultert i at det ikke er noen arrangement i år, sier Lien før han legger til at de like fullt setter pris på pengestøtte.

– I fjor samlet vi inn over 140.000 kroner. Selv om vi ikke arrangerer noe i år, håper vi at folk likevel samle inn penger, sier Lien som selv gror bart i november til ære for Movember-aksjonen.

satser neste år: Frode Høybakk Lien forteller at Movember Tromsø til neste år satser på et større opplegg enn hva de har hatt tidligere. FOTO: PRIVAT 

Venter lenge med legebesøk

Lien forteller at de setter pris på kreftforeningens nye kampanje Blå sløyfe, som også retter seg mot prostatakreft.

– Vi satser på et samarbeid med Kreftforeningen neste år. I den senere tiden har man også fokusert på psykisk helse tilknyttet testikkel- og prostatakreft. Vi ønsker mer bevissthet rundt menns psykiske helse når de blir rammet av kreft. Mange lider heller i stillhet enn å si ifra om problemene. Vi oppfordrer til at menn skal tørre å snakke om det vanskelige, for vi vet at det er flere som sliter, sier han og legger til:

– Et annet problem med menn ofte venter for lenge med å gå til legen. En mann går ikke for å undersøke armen sin før den nærmest har ramlet av. Menn tror ofte smerten i prostata bare tyder på en dårlig dag, og tar det ikke seriøst. Og det er et stort problem. Derfor oppfordrer vi alle menn til å gå og sjekke seg.

– Større engasjement hvert år

– Hvor mye betyr aksjonen for kreftforskningen?

– Den betyr vanvittig mye. For øvrig synes jeg ikke at det er så viktig hvilke av kampanjene man gir penger til, om det er Rosa sløyfe, Blå sløyfe eller Movember. Alt hjelper, og det går jo til samme sak, sier Lien og oppfordrer de som ønsker å støtte Kreftforeningen om å lese om de ulike kampanjene på nettsiden deres.

– Vi ser et større engasjement hvert år, og det er fint. Dette er viktig, og hvis disse kampanjene kan få flere til å gå og sjekke seg, så har vi gjort noe riktig.