Norges Råfisklag har siden 2015 gjennomført kvalitetskontroller på fisk, fartøy og mottaksanlegg i Nordland, Troms og Finnmark.

Tilsynet var en prøveordning på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), og ble uført i et samarbeid mellom Mattilsynet, Nofima og Råfisklaget.

Kvalitetstilsynet ble etablert for å forsøke å forbedre kvaliteten på hvitfisk som landes av kystflåten, og for å gi fiskesalgslagene en større rolle i å følge opp dette arbeidet. Råfisklagets mål er økt fokus på kvalitet i alle ledd i verdikjeden.

700 fartøy

I løpet av prøveordningen har Råfisklaget kontrollert ca. 700 fartøy, og de mener utviklingen går i riktig retning.

– Vi ser en forbedring av den generelle kvaliteten på fisk som leveres, men det er helt klart rom for bedring. Det er viktig å sette dette på dagsordenen, spesielt i båten og på kaia, sier avdelingsleder for ressurs og miljø i Norges Råfisklag, Charles Ingebrigtsen etter at rapporten «Kvalitetstilsyn 2015-2017» er oversendt til Nærings- og fiskeridepartementet i et presseskriv.

Holdningsendring

Tilsynet hadde til hensikt å gjøre fisker oppmerksom på forhold som påvirker kvaliteten på fangsten, bevisstgjøre og forsøke å få til holdningsendringer.

– Vi har opplevd at dialogen med fiskere flere steder har medført endring i praksis, og at vi har kommet tilbake til anlegg etter en tid og hvor fangstene er av en betydelig bedre kvalitet enn tidligere. Dette er også bekreftet fra kjøpersiden, sier Ingebrigtsen, og fortsetter:

– Prøveordningen har lykkes med å øke oppmerksomheten rundt kvalitetsarbeidet i næringa, og vi mener at dette i seg selv vil gi holdningsendring over tid. Vi mener det er viktig at næringen tar et ansvar i kvalitetsarbeidet og ønsker derfor å videreføre ordningen på permanent basis.