Viljar var på Utøya 22. juli – nå jobber han for terrorofre sammen med FN

I en uke har Viljar Hanssen vært i New York. Der har han blant annet vært i paneldebatt om terror og lansert FNs nye satsing på ofre av terror.

ALDRI FERDIG: Viljar Hanssen blir aldri ferdig med å arbeide for folk som har blitt utsatt for terror. Foto: Privat 

nyheter

Hanssen flyr hjem i morgen, men er langt fra ferdig med arbeidet sitt for terrorofre.

– Dette har vært en stor opplevelse for meg. Jeg har fått dele min historie og lært av andres historier. Jeg reiser hjem i kveld, men jeg er ikke ferdig med å arbeide for at folk som er rammet av terror ikke skal falle utenfor. Det blir jeg aldri.

Har knyttet viktige kontakter

I løpet av uken Hanssen har tilbrakt i New York har han rukket å gjøre mye.

– Jeg er ganske sliten nå, for det har vært fullt kjør hele uka. Blant annet har jeg knyttet kontakter med viktige aktører innen antiterrorisme som jeg kommer til å fortsette og jobbe sammen med.

Torsdag kveld var Hanssen med i en paneldebatt sammen med andre som arbeider med eller har vært rammet av terror.

– Det vi så er at det er veldig mange likhetstrekk mellom ofre av terror uansett om de kommer fra Norge, Syria eller USA. Vi var mange som deltok i den paneldebatten, og det viste seg at de fleste hadde et ganske likt budskap. Målet vårt var å nå ut til FNs medlemsland for å formidle verdien av å sikre alles opplevelse av tilhørighet for å forhindre terror, og ivaretakelse av de som rammes av terror, sier han.


LES OGSÅ: – Det verste er savnet etter de som ble drept. Folk blir ikke mindre drept av at tiden går

«Victims’ Voices»

Hanssen har sammen med Kamzy Gunaratnam, som også er fra Norge, vært med i den første av flere videoer i en dokumentarserie om terrorofre. Den ble vist under møtet og lanserte FNs nye portal for folk rammet av terror.

– Det var FNs Counter-Terrorism Implementation Task Force som startet prosjektet. Jeg ble kontaktet av filmskaperen på Twitter som lurte på om jeg ville være med, jeg tror han hadde lest om historien min der. Så jeg svarte at jeg gjerne bidrar så lenge jeg får snakke om mestring og hvordan man kollektivt får det til, ikke om selve hendelsen.

I tillegg til å lansere dokumentarserier og sitte i paneldebatt har Hanssen trasket rundt i FNs korridorer, vært på platesjappe i Brooklyn og drukket Cosmopolitans.

– Jeg måtte jo det siden jeg er i New York, men det får du ikke skrive. Det gikk litt opp for meg i går kveld etter debatten hvor stort dette egentlig er.