Om du er heldig, kan du oppleve dette himmelfenomenet i natt

Leonidene farer synlig over himmelen natt til 17. og 18. november. Noen uker senere følger Geminidene.
nyheter

På bestemte tider i løpet av året kan man oppleve meteorer eller stjerneskudd i store antall. De plutselige lysstripene skyldes små kosmiske partikler, vanligvis støv fra kometer, som kommer inn i jordatmosfæren med ekstrem hastighet. Både partiklene og luften varmes opp på grunn av friksjonen, og det er dette vi ser som meteorer.

Det skriver astronom Jan-Erik Ovaldsen på nettsiden sin himmelkalender.

Aktiviteten kan være noe sprikende

I 2017 er det størst sjanse for å se Leonide-meteorer natt til 17. og natt til 18. november. Selv om meteorsvermer av og til kan overraske positivt, er det liten grunn til å ha store forventninger til Leonidene denne gang.

– Modellene for aktiviteten i 2017 er noe sprikende. International Meteor Organization antyder to maksima, hhv. 16. november i 18-tiden og 17. november rundt klokka 17.30. Begge tidspunktene passer dårlig for oss i Norge og Europa ettersom radianten i Løven er langt under horisonten så tidlig på kvelden, sier Ovaldsen på hjemmesiden, og fortsetter:

– Sjansen for å se leonidemeteorer er større i timene før morgengry ettersom radianten da står høyere på himmelen og det generelt sett er gunstigst å observere meteorer sent på natta og om morgenen. For observatører i Norge kommer ikke radianten over horisonten før nærmere midnatt i østlig retning. Det er likevel mulig at man tidligere på kvelden kan få øye på såkalte strykende meteorer som farer over store deler av himmelen.

Større mulighet i desember

I motsetning til andre meteorsvermer er opphavet til Geminidene ikke en komet, men et merkelig, steinaktig objekt på cirka 5 km i diameter forklarer Ovaldsen på sin nettside.

– International Meteor Organization anslår maksimum i 2017 til 14. desember klokka 07.30. Man kan begynne å speide sent på kvelden onsdag 13. desember, men sannsynligheten for å se stjerneskudd ventes å være betydelig større utpå natta og fram mot morgengry torsdag 14. desember, skriver Ovaldsen.

– Maksimal timerate for Geminidene ligger omkring 120 under ideelle forhold. Et mer realistisk anslag for hva man faktisk kan observere, er rundt 60 meteorer i timen. Maksimumsaktiviteten varer dessuten bortimot en hel dag, ikke bare et par timer som hos enkelte andre svermer.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter