«Valgfrihet er noe "forbanna tull"»

Før Kristine Larsen (Ap) erklærer en debatt for død, foreslår jeg at hun først tar et kurs i skikk og bruk i media.
nyheter

I juletiden har butikker i Tromsø lov til å være søndagsåpne, noe som atter en gang skaper debatt. Blant annet har Kristine Larsen (Ap) reagert.

Debatten om søndagsåpne butikker er ikke en av de viktigste debattene Tromsø trenger, her er jeg enig med Larsen. En debatt som er mer nødvendig er om skikk og bruk i media, for slik retorikk Larsen bruker er selv debatten om søndagsåpne butikker for god for.

Å først komme med hånlig og kvass retorikk i argumentene mot søndagsåpne butikker, kan jeg under tvil tolerere. Noe jeg ikke har toleranse for er spydig og krenkende retorikk mot politiske kollegaer, slik Larsen gjør i sitt innlegg.

Larsen går i strupen på Terentieff og bruker retorikk som ikke er akseptabel. Hun skriver blant annet at Terentieff snakker «forbanna tull og at hun ikke har satt seg inn i saken» i sitt innlegg i iTromsø. Det må være mulig å kunne ha en politisk debatt uten å ty til personangrep og hersketeknikker.

På toppen av kransekaka fordummer hun debatten med å si det er «latterlig å piske opp i en debatt jeg trodde vi var enige om å legge død». Vi kan ikke slutte å debattere politiske temaer kun fordi vi ikke liker debatten i seg selv.

Larsen hevder selv at det er stinn brakke på Jokerbutikkene på søndager, og hun mener i likhet med meg at dette er vel og bra, men jeg stiller meg spørrende når hun så hevder at regelverket ikke er mulig å endre på. Hele poenget med debatt om søndagsåpne butikker er for å se på om dette er en fremtidig løsning vi ønsker i Tromsø.

Jeg er enig med Terentieff. Jeg mener butikksjefer selv er i stand til å vurdere hva som er best for deres butikk og ansatte. Søndagsåpne butikker gir allerede i dag ekstra inntekt for ungdom, mennesker med hull i CV-en og lavinntektsfamilier som sårt trenger en litt tykkere lommebok og en større sjanse i arbeidslivet. Søndagsåpne butikker vil øke omsetningen til butikkene, og gjøre Tromsø sentrum mer attraktiv for turister og lokale søndagsmennesker.

Om ikke Larsen er interessert i å jobbe på søndager er det i orden. Jeg skal ikke sitte på min høye hest og tvinge henne på jobb på en søndag. Men det gir henne ingen rett til å ta fra andre muligheten. Derfor vil jeg at Larsen skal klatre ned fra sin høye hest, slutte med svartmaling av vurderingsevnen til butikksjefene i Tromsø, og ta et kurs i skikk og bruk i media.