Når nettene blir lange og kulda setter inn, spiser rottene ribbefettet ditt

Høytida er også høysesong for fet mat, men du bør tenke deg om før du slår ribbefettet i vasken eller i do.

TETT: Dette røret er tett av det som antakelig er matfett.   Foto: Tromsø kommune

nyheter

Ikke bare er det rådyrt å få besøk av rørlegger for å stake opp fettbelagte rør på helligdager, fettet er også mat for rotter.

Ifølge Tommy Jensen, serviceleder hos Åge Nilsen AS, er det ofte de kalles ut i jula for å stake opp rør som har gått fett-tett.

– Jeg regner med vi får telefoner, spesielt i romjula, fra folk som har slått fettet i utslagsvasken, sier Jensen.

Koster tusener

Dimensjonen på utslagsrør fra vask er gjerne ikke større enn 75 millimeter i diameter, eller 50 millimeter på eldre rør.

– Enkelte tror fettet blir borte når det går i vasken. Matfett kan være krevende å håndtere også etter at det har forlatt husets rørnett. Jeg vil anbefale å kjøpe inn et par flasker med avløpsåpner for å ha som førstehjelp om vasken går tett. Å få rørlegger på besøk i høytida koster fra 3.000 til 5.000 kroner. 1. juledag er prisen trolig enda høyere, sier Jensen.

AVLØP: Fettet kan tette til avløp og gi tilbakeslag av kloakk. Foto: Tromsø kommune 

Han anbefaler de som slår fettet ut i vasken om å skylle godt etter med varmt vann. Kommunen ser imidlertid at du ikke kvitter deg med fett gjennom rørsystemet.

Kan få koblinger i retur

Selv kokende vann vil før eller siden kjøles ned i rørene, og fettet vil bli et problem lenger ned i røret, i kommunens pumpe- og rensestasjoner.

– Vi har store utfordringer med fett i avløp. Ikke bare i juletida, selv om det topper seg nå. Sildukene vi bruker i avløpsanleggene har merkbart mye fett i seg, dermed øker driftskostnadene våre, sier Petter Anfinsen ved seksjon for vann- og avløp i kommunen.

Anfinsen advarer også mot at tilbakeslag av kloakk inn i huset som er forårsaket av tette rør i eget avløp er noe huseieren må dekke reparasjonene av selv.

Rotter spiser fett

Rådet fra kommunen er å la fettet stå over natten og å kaste det i matsøpla når det er størknet.

– Det samme bør gjøres med annen type fett fra matlaging. Tørk av stekepanna med papir som du kan kaste sammen med matavfallet, oppfordrer Anfinsen.

Konsekvensen av å la være er ikke bare fare for tette rør, tilbakeslag av kloakk, dyr rørleggerregning og høyere kommunale driftskostnader.

– I Tromsø har vi skadedyr i kloakken. Når det er mye fett, finner rottene mer mat, sier Anfinsen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter