Viser unik norsk dokumentarfilm

Norges første dokumentarfilm laget av det norske folk vises på Verdensteatret søndag. Både regissør og folk fra Tromsø og Troms som har bidratt til filmen, vil være til stede.

TROMSØ-JENTE: Helene Thorkildsen fra Tromsø er med i et kapittel i filmen som handler om kjærlighet. Her blåser hun i en veistikke. Foto: Medieoperatørene 

nyheter

Våren 2016 ba filmskaper Charlotte Røhder Tvedt vanlige mennesker over hele landet om å filme sin egen verden. Nå foreligger resultatet, «Mellom oss», Norges første dokumentar bestående bare av innsendt film.

Folk villige til å dele

Det kom inn over 900 bidrag som nå har blitt til én historie, i en 70 minutter klang film. Filmbidragene kom inn fra hele landet etter at hun opprettet en nettside og brukte sosiale medier for å få folk til å filme seg i ulike situasjoner.

FILMREGISSØR: Søndag vises regissør Charlotte Røhder Tvedts prisvinnende film «Mellom oss» på Verdensteatret. Det er en film som består av filmer sendt inn av det norske folk. Foto: Privat 

– Dette er en brukergenerert dokumentarfilm. Hvem som helst kunne sende inn bidrag. Jeg la ut ulike oppdrag i løpet av tre måneder, som for eksempel, fortell en hemmelighet du liker å gjøre, sier Tvedt.

Før hun gikk i gang med filmprosjektet var hun usikker på om folk ville bidra.

– Jeg fryktet jeg ikke ville få noen filmer, men de viste seg at folk var villige til å dele sitt liv på en veldig fin måte. Det kom inne veldige mange bra ting med innhold.

LES OGSÅ: Fortalte om julen i etterkrigstida: - Det var viktig å få leker i gave så vi hadde noe å drive på med

Filmens tema

Tvedt har tidligere laget en rekke prisvinnende dokumentarfilmer. Med «Mellom oss» hadde hun lyst å bryte ut av den tradisjonelle regi-rollen, hvor hun har styringen på alt.

– Alt jeg har laget har vært med mitt blikk på verden og vært farget av meg. Jeg ville ha samtaler uten regi, hvor jeg ikke var til stede. Jeg var veldig interessert i det private rommet, hvordan ser det ut? Forholdet vi alle har til det fellesskapet vi tilhører, er tema for filmen. Samtidig skulle det være individer som skulle være seg selv. Jeg ville få fram konflikten mellom individ og fellesskap.

LES OGSÅ: – Noen var bekymret for at «Love Actually» ikke skulle vises

Julestemning

Hun avviser at det har blitt noen sær film, snarere tvert imot. «Mellom oss» vant publikumsprisen under filmfestivalen Oslo Pix i sommer og omtales som en «rørende, varm og humoristisk film om kjærlighetssorg, ensomhet og det å være menneske».

– Det er en veldig bred film, og alle som ser den vil kunne relatere seg til den. Det er en film man kan få julestemning av, sier Tvedt.

Syv bidrag fra Troms

Filmen har hatt stor drahjelp fra Tromsø-regissøren Gry Elisabeth Mortensen («Ishavsblod») i forbindelse med alle filmbidragene fra Nord-Norge. Hun vil være til stede sammen med regissøren Charlotte Røhder Tvedt på Verdensteatret søndag.

– Det er syv fra Tromsø og omegn som har bidratt til filmen. Noen har jeg møtt i forbindelse med premièren i Oslo, men mange blir jeg å møte for første gang når jeg kommer til Tromsø.

Filmen har høstet en rekke gode kritikker og skal ha premiere på Aftenposten TV 21. desember og på NRK 1. nyttårsdag.