Kun én restaurant i Tromsø har tilrettelagt meny – det ønsker Blindeforbundet å gjøre noe med

Lørdag gikk ungdom i Norges Blindeforbund rundt i Tromsø for å øke bevisstheten om behovet for tilrettelagte menyer på kafeer og restauranter. Stig Fiske på Yonas er positiv: – Jeg lover at dette skal vi få til, sier han.

TILPASSA MENYER: – Det er veldig få menyer som er tilrettelagt i Tromsø i dag, og dét håper vi å endre på med denne aksjonene, sier Regine Elvevold (t.h.), medlem i Norges Blindeforbund Ungdom. FOTO: FRANK LANDE 

nyheter

Oppdraget til de rundt ti medlemmene av Tromsø-avdelingen til Norges Blindeforbund Ungdom som møtte opp i sentrum på lørdag, var å gå rundt til ulike restauranter i byen og dele ut et eksempel på en meny for svaksynte. På forsiden er det punktskrift og på baksiden står samme tekst i skrift:

«Synes du det er vanskelig å lese dette? Det er vanskelig å bestille mat og drikke når man ikke kan lese menyen. I dag er det få kafeer og restauranter som har menyer som synshemmede kan lese».

STUDENT: Solveig-Marie Oma er fra Trondheim, men studerer i Tromsø. Hun var én av arrangørene av lørdagens aksjon.   Foto: Frank Lande

 

Solveig-Marie Oma samlet de fremmøtte rundt seg i resepsjonen på Radisson Blu.

– I dag skal vi spre oss utover i byen, på Jekta og i Tromsdalen. Når vi kommer inn på en restaurant så skal vi gi dem denne menyen vi har laget og så skal vi fortelle dem hvor viktig det er for oss at de lager en tilpassa meny, sa Oma før de tok til gatene.

Pizza på Yonas

Regine Elvevold ledet lørdagens aktivitet i Tromsø.

– I dag skal vi gå rundt for å dele ut flyers og fortelle dem hvordan de kan gjøre menyen tilrettelagt for svaksynte. Det er veldig få menyer som er tilrettelagt så vi forsøker å få til enda flere, slik at det kan bli enda flere som kan gå ut og spise og lese menyen selv.

I fire timer gikk de rundt og snakke med eiere av spisesteder, og etterpå avsluttet de aksjonen med å spise pizza på Yonas.

– Har Yonas tilrettelagt meny, da?

– Nei, det er har den dessverre ikke.

– Så hvorfor skal dere på Yonas – for å overtale dem til å innføre punktskriftsmeny?

– Den eneste restauranten som har tilrettelagt er Peppes, så det er bedre for oss å dra til Yonas og forsøke å få dem til å endre menyen, sier Elvevold.

Vil spre ordet

Det er første gang Blindeforbundet gjennomfører en slik aksjon i Tromsø, men Solveig-Marie Oma sier at hun har vært med på det samme i Trondheim tidligere.

– Jeg vil si at det gikk bra, fordi det var iallfall ett spisested som innførte punktskrift etter at vi hadde vært der. Dette handler om å spre informasjon om behovet, for de fleste reagerer med å si at de simpelthen ikke hadde tenkt på å ha en slik tilrettelagt meny, sier Oma.

– Dette får vi til

Dagen etter aksjonen ringer iTromsø for å høre hvordan det gikk, og Solveig-Marie Oma sier seg fornøyd.

– Jeg synes det gikk veldig bra, men vi vet jo ikke om aksjonen har vært en suksess før noen eventuelt gjør noe, sier Oma.

Hun sier at de fikk mye positiv respons fra flere restauranter, også på Yonas hvor de avslutta dagen med å spise pizza.

– På Yonas måtte assistenten min lese opp hele menyen for meg, og den er lang så de hadde virkelig hatt godt av en meny på punktskrift.

LOVER PUNKTSKRIFT: Daglig leder på Yonas, Stig Fiske, lover å gjøre noe med det, men vil ikke sette en tidsfrist. – Jeg vil trenge hjelp til dette, men jeg lover å ta fatt i det, sier han.  Foto: Ronald Johansen

 

Daglig leder på Yonas, Stig Fiske, var ikke på jobb da Blindeforbundet aksjonerte, men han er positiv til å innføre punktskriftsmeny på Yonas.

– Ja, jeg synes det høres ut som en veldig god idé. Grunnen til at vi ikke har det allerede er rett og slett fordi vi ikke har tenkt på det før, men jeg kan love deg at dette skal vi få til, sier han.

– Kan du gi deg selv en tidsfrist?

– Jeg vil trenge litt hjelp til dette så det blir vanskelig å sette en dato på stående fot, men jeg skal ta fatt i det, avslutter Fiske.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter