Sjekk dette uvanlige møtet – ørneflokk samlet seg ved E8 i Tromsdalen

Det var neppe bilinteressen som lokket disse ørnene til fjæra ved Biltrend i Tromsdalen. Et ikke helt vanlig syn, ifølge fugleforsker Robert Barrett på UiT.
nyheter

Torsdag formiddag kjørte Stig Olsen sørover E8, på vei til Solligården hvor han og familien bor. Da ble han oppmerksom på noe helt spesielt i fjæra ved Biltrend, et syn han aldri har sett før.

Ørner i nabolaget

– Det var et vanvittig syn. Av og til sitter det ei ørn der, men da jeg så at det var så mange der, var det helt «wow». Jeg måtte bare snu og kjøre tilbake for å ta bilder av dem. Det satt en ørn ytterst og så fire innafor mot land, sier Stig Olsen.

De ikke er helt uvant med ørn i nabolaget på Solligården.

– Det bor noen faste ørner i fjellet bak oss, overfor bebyggelsen. Vi ser ei og annen ørn når de flyr mellom husene, men aldri så mange som fem, som jeg så i fjæra.

Spennende syn

Fugleforsker og professor Robert Barrett på UiT – Norges arktiske universitet innrømmer at det ikke er helt vanlig å se så mange ørner samlet nær byen.

– Det er et spennende syn og litt uvanlig å se flere samlet. Det er masse ørn i Troms, og at de satt i fjæra på denne tida av året tyder på at det er mat i nærheten, for hekkingen har ikke begynt ennå, sier Barrett.

Spiser også måse

Han regner med at det enten var mat i fjæra eller i Tromsøysundet ørna var på jakt etter. Både fisk og måser kan ende som ørnemat.

– Når de ser andre ørner eller måser i lufta, er det et varsel om at det kan være mat i nærheten, og da kommer andre ørner flygende. De tar fisk, men også måsen kan være interessant som mat for ørna. På denne årstida er det mye fisk i havet, sier fugleforskeren.