Se Tromsdalens nye «kjendisfamilie»

Elgfamilien på fire dyr har blitt et vanlig syn i Tromsdalen.
nyheter

De store skogsdyrene har oppholdt seg i Tromsdalen-området over en lengre periode, og ble tirsdag formiddag observert ved Anton Jakobsens vei, rett nedenfor parkeringsplassen til fjellheisen.

Ifølge Arnold Hauan, leder i viltnemnda i Tromsø, består elgfamilien av ei ku og tre kalver.

– De har blitt gjengangere i området, og har vært der siden tidlig i høst, sier Hauan.

Han forklarer at det er snakk om stasjonære dyr, og at det derfor kan være vanskelig å dem holde borte, selv når de beveger seg langt unna.

– De går etter god mat, så de finner raskt veien tilbake. Hadde det vært enklere å fjerne dem, hadde vi nok gjort det, sier han.

Vil unngå felling

Det var opprinnelig seks dyr i flokken, men viltnemnda felte tidligere oksen og én av kalvene. Hauan forteller at de ikke ønsker å felle dyrene, med mindre de blir farlige eller aggressive mot mennesker.

– De har jo vært der en stund, så folk har begynt å akseptere dyrene. Vi har ikke registrert aggressivitet, men de kan bli farlig i møte med hunder og lignende, sier han, og legger til at nemnda har fått flere henvendelser fra beboere i området.

– En fortvilt mann ringte og fortalte at han bare hadde én buske igjen i hagen, som også ble tatt av elgen under samtalen, forteller han.

Dyrene kan også, ifølge Hauan bli et problem for skolebarn, da de en stund oppholdt seg ved nordsiden av Tromstun skole.

– Vi vil prøve å få flyttet dem hvis de blir for innpåsliten.

Bør holde avstand

Hauan gjør oppmerksom på at dyrene kan skape farlige situasjoner i trafikken.

– Folk som bor i området er såpass kjent med dem, så de tar hensyn. Men det finnes ingen sikkerhet for at dyrene ikke beveger seg ut på trafikkert vei, sier han.

– Hva gjør man om man møter dyrene på nært hold?

– Det beste tipset er å prate til dem, så beveger de seg raskt unna, sier Hauan og legger til:

– Men man må for guds skyld ikke prøve å lure seg innpå dem.