Legeforeningen om trussel-saken:

– Vitner om en sjokkerende og uakseptabel lederadferd

Marit Hermansen, president i Legeforeningen, reagerer voldsomt på at Tor Ingebrigtsen skal ha truet styrelederen i Helse Nord.

President Marit Hermansen i Legeforeningen.  Foto: Arne Vatnøy/Legeforeningen

nyheter

Legeforeningen ser svært alvorlige på at det skal ha vært tidligere sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen som stod bak truslene ovenfor Marianne Telle. De skal ikke ha vært kjent med at Ingebrigtsen skal ha stått bak truslene før saken sprakk onsdag.

– Dette er en svært alvorlig sak som rokker ved tilliten til styringssystemet i spesialisthelsetjenesten. Overraskende er denne avsløringen dessverre ikke. Våre tillitsvalgte har over år varslet om en fryktkultur ved UNN preget av knebling, trusler og gjengjeldelser, men lite har skjedd, sier Marit Hermansen i Legeforeningen, og fortsetter:

– Dårlig pasientsikkerhetskultur og flere alvorlige tilsynssaker bekrefter den alvorlig svikten i ledelse. Men det må regelrette trusler til mot styrelederen i Helse Nord, før det får konsekvenser. Det er tankevekkende.

Nå må UNN-styret og Helse Nord ta ansvar

Legeforeningen skriver videre i et presseskriv at deres medlemmer ved UNN kvier seg for å påta seg tillitsverv, og at de per dags dato ikke har foretakstillitsvalgte ved sykehuset, til tross for flere forsøk.

–At styrelederen i Helse Nord blir redd og vurderer politianmeldelse, vitner om en sjokkerende og uakseptabel lederadferd fra Ingebrigtsen. Det er tydelig at han ikke er i stand til å bygge tillit og lede sykehuset. Nå må UNN-styret og Helse Nord ta ansvar. Ukulturen må frem i lyset. Den stikker dypere enn bare denne alvorlige saken, sier Hermansen.

«Du vil bli knust»

Telle bekrefter overfor iTromsø uttalelsene hun ga til Dagens Medisin, som først meldte saken i onsdag kveld. Hun sier at hun 11. desember i fjor mottok det hun oppfattet som trusler fra Ingebrigtsen, i forbindelse med den betente PCI-striden. Ifølge Telle krevde han at hun sørget for at vedtaket om et senter i Bodø ikke ble vedtatt.

– Dersom ikke det skjedde, ville det få alvorlige konsekvenser for mitt vedkommende. Han sa ting som «vi er rasende på deg», «du vil bli knust», «du vil ikke ha noe igjen».

Uforbeholden unnskyldning

Telle sier at beslutningen om å ikke anmelde ble tatt etter et møte med Ingebrigtsen og hun selv rundt én uke senere.

 – Han forklarte at han var i en presset situasjon, innrømte truslene og ga en uforbeholden unnskyldning. Han lovte at det ikke var noe grunnlag for at represaliene skulle iverksettes, sier Telle.

– Vi inngikk en avtale om jeg ikke skulle anmelde, og var begge samstemte i at saken ikke skulle nå offentligheten. Det var også et vesentlig poeng for meg at det som ble sagt ikke skulle bagatelliseres. Trusler skal ikke finne sted. Man skal verken true sin eier eller en annen person, sier hun.

Vil ikke uttale seg

Til tross for gjentatte henvendelser, har det torsdag ikke lyktes iTromsø å få ytterligere kommentarer fra verken Tor Ingebrigtsen eller UNNs kommunikasjonssjef Hilde Pettersen.

Til Dagens Medisin sier han følgende:

– Jeg har hele tiden engasjert meg sterkt for det fagmiljøet jeg er ansvarlig for. At dette engasjementet i en sammenheng har blitt oppfattet som noe annet beklager jeg. Men jeg er glad for at styreleder nå selv sier at hun ikke ble utsatt for et personlig angrep. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere påstandene som blir fremsatt.

Ingebrigtsen sa opp jobben som administerende direktør ved UNN tirsdag denne uken.