29-åring dømt for å ha utsatt samboeren for «et regime av vold og trusler» – skyldte på ADHD

Men retten trodde ikke på mannens forklaring, som nå er dømt til fengsel i ett år og fire måneder. 29-åringen anket på stedet.

  Foto: Marius Hansen

nyheter

Det ble tatt ut tiltale mot 29-åringen sent i fjor høst basert på at han fra starten av 2014 fram til romjulen 2016 skal ha utøvd vold, trusler, tvang, frihetsberøvelse og gjentatt mishandling mot sin tidligere samboer, samt å ha misbrukt hasj.

Da saken gikk i Nord-Troms tingrett i slutten av januar erkjente mannen seg kun skyldig for å ha brukt hasj, og ikke for de øvrige tiltalepostene.

I perioden de var samboere skal han i tillegg ha spyttet, bitt, tatt kvelertak og holdt henne nede, lagt seg over henne og holdt foten over magen hennes - mens hun var gravid.

Varslet venninner

I retten forklarte begge parter at de ble raskt forelsket og flyttet sammen tidlig i 2014. Senere samme vår dro paret på ferie i Tyrkia, og kvinnen fortalte i retten at volden mot henne henne startet da. Hun fortalte en venninne om hva hun hadde blitt utsatt for, og i dommen legges det vekt på at hun har betrodd seg til flere venninner om voldsbruken og problemer i samlivet.

Retten fant ingen holdepunkter for at hun skal ha fabrikkert eller overdrevet voldshandlingen av hensyn til eventuelle saker om barnefordeling og samvær.

Hennes forklaring i retten støttes også i vesentlig grad av vitneforklaringene til to av tiltaltes ekskjærester, som begge forklarte i retten at de hadde blitt utsatt for «dominerende og nedverdigende behandling» av samme mann.

Volden eskalerte

Sent i 2015 ble fornærmede gravid med tiltalte, og de fikk barn høsten 2016. Volden og truslene skal ha fortsatt både under graviditeten og etter at parets barn ble født.

I dommen heter det at voldsbruken ble verre siste halvdelen av 2016, før det toppet seg i romjula samme år. Da tiltalte kom hjem til deres felles bolig etter en fest, skal han ha sparket fornærmede i hodet.

Samme kveld skal tiltalte ha stjålet fornærmedes mobil og svart på meldinger fra en venninne som var på besøk tidligere kveld da han kom hjem, og beroliget henne med at hun ikke trengte å kontakte politiet.

Tiltalte skal også fysisk ha holdt fornærmede igjen i leiligheten og glemte bilnøklene slik at hun ikke kom seg unna. Politiet kom først da fornærmede fikk sendt en melding til søsteren, som kontaktet politiet og som pågrep tiltalte.

Skyldte på ADHD

Retten legger til grunn at volden i all hovedsak skal ha skjedd bak lukkede dører og når de har vært alene. I dommen heter det at både tiltalte og fornærmede har tatt grep for å skjule volden fra familie og venner.

I retten forklarte likevel kvinnen at hun hadde blitt utsatt for «vold i form av lugging, holding, risting, kvelertak, spytting, bitt og fingre i munnen».

Tiltalte forklarte i retten at han mistenkte at han kunne lide av ADHD, men har ikke blitt utredet for det. Retten fant ikke holdepunkt for å tillegge dette vekt i formildende retning under straffeutmålingen.

Har anket

Retten konkluderer i dommenmed at de «finner det bevist utover enhver rimelig tvil at fornærmede har levd i et regime av vold, trusler og nedverdigelse, hvor fysisk og psykisk mishandling har vært hyppig og regelmessig gjennom hele samlivet, og at hun som følge av dette har vært utrygg og redd i samlivet. Herunder viser retten til de følgende faktiske forhold, som anses bevist utover enhver rimelig tvil».

29-åringen ble dømt av en enstemmig rett til ett år og fire måneder fengsel. Han dømmes også til å betale 60.000 kroner i oppreisningserstatning til sin tidligere samboer.

- Han har anket saken, og det gjorde han på stedet, da han ikke enig i resultatet, sier mannens forsvarer Thorbjørn Riise Haagensen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter