Det var ikke alle bilistene som hadde fått meg seg det nye svingforbudet som ble innført 1. mars. iTromsøs fotograf kunne telle ti bilister som kjørte ulovlig bare i løpet av ett kvarter. Til og med en av Tromsø Parkerings biler ble observert kjørende uten å ta hensyn til skiltingen.

Kjører av gammel vane

I en prøveperiode fram til 1. juni er det bare lov for buss og taxi å kjøre i Fredrik Langes gate mellom Vestregata og Grønnegata. Det er heller ikke lov å svinge til venstre i Fredrik Langes gate når man kommer ned Kongsbakken.

– Vi har ikke fått tilbakemelding om ulovlig kjøring, men vi har heller ikke vært ute og kontrollert. Bilistene må få litt innkjøringstid, det er nok noen som kjører på gammel vane, sier patruljeavsnittsleder Yngve Widding på Tromsø politistasjon.

Bedre for bussen

Både brudd på skiltet «forbudt for motorvogn» og svingeforbud-skiltet kvalifiserer ifølge Widding til en bot på 5.500 kroner.

Det nye kjøremønsteret innføres som en prøveordning for å bedre bussfremkommeligheten sånn at bussene slipper å stå i den samme køa som bilene inn mot lyskrysset i Grønnegata/Fredrik Langes gate. Både politiet og Statens vegvesen har gitt positiv tilbakemelding på det nye tiltaket.

For bilistene kan det nok lønne seg å få med seg hele trafikkbildet, inkludert skiltene, neste gang de kjører nedover Kongsbakken.

Må følge med

– Man skal bevege blikket når man kjører, og følge med på hvor det er lov å kjøre eller ikke. Når det settes opp nye skilt vil vi følge med på trafikkbildet, og dersom skiltene ikke respekteres, må vi ha kontroller, sier Widding.

Underveis og etter prøveperioden på tre måneder skal det gjøres analyser og evaluering av tiltaket.