To ganger i helga ble hele indre del av flyplassen tømt for passasjerer etter at personer hadde kommet seg gjennom sikkerhetsslusene ved bagasjebåndet og kommet seg inn til gatene.

Søndag fikk det som konsekvens at et fly som sto klart til å lette måtte kalles tilbake fra rullebanen og bli tømt. Bagasjen ble sendt til gjennomlysning på nytt.

Må være sikre

– Vi må være sikre på at fly som forlater Tromsø lufthavn er 100 prosent sikre, sier Bjørn Harald Øvervold, sikkerhetssjef ved Tromsø lufthavn.

Derfor er det svært strenge og nøyaktige prosedyrer som flyplassen må følge.

Ifølge Øvervold er de to hendelsene som svært alvorlige sikkerhetsbrudd å regne.

– Vi holder akkurat nå på å prøve å finne ut nøyaktig hva som har skjedd – og hvordan det kunne skje, sier Øvervold til iTromsø.

FASTE RUTINER: Det oppsto store køer da flyplassen måtte tømmes fredag. Foto: Alexander Wollman

Midlertidig stengt sluse

Ledelsen ved flyplassen har vært i et møte hvor de blant annet drøftet hvordan man skal kunne unngå slike sikkerhetsbrudd i fremtiden.

– Vi har midlertidig stengt den ene av de to passasjerslusene ved bagasjebåndet, slik at det ikke skal være mulig å presse seg tilbake etter at man er kommet ut, sier sikkerhetssjefen.

Han vet ennå ikke om det er funksjonsfeil med slusene som har ført til at det var mulig for personer å presse seg gjennom dem.

Skal sjekke funksjonene

– Det vil bare være spekulasjoner fra min side. Det vi vet er at det hele skjedde da det var kommet inn et stort fly, og det var mange passasjerer på vei ut, sier han.

Imidlertid er produsenten av slusene tilkalt, og de vil bli gransket etter potensielle feil.

Ifølge Øvervold er det flere flyplasser i Norge som har samme typer sluser, men han er usikker på om disse flyplassene har hatt lignende hendelser.

At passasjerer har brutt sikkerhetsgrensene er imidlertid ikke noe som kun har skjedd i Tromsø.

Ikke unikt for Tromsø

– Nei, det er ikke unikt for oss. Jeg har hørt om lignende episoder andre steder, sier Øvervold.

Flyplassledelsen er også i ferd med å granske videobilder fra episodene der passasjerer har presset seg gjennom slusene.

– Da vil vi prøve å identifisere hvem det er, sier sikkerhetssjefen.

Om det viser seg at det bare dreier seg om en passasjer på tur ut, og som av en eller annen grunn snur, vil man neppe ta ytterligere affære.

Vil vurdere politianmeldelse

– Det kan jo være noen som har oppdaget at de har glemt noe ombord i flyet og prøver å komme seg tilbake.

Men om det viser seg at det er noen som med overlegg bryter seg gjennom slusene er situasjonen en annen, sier Øvervold.

– Da vil vi diskutere om vi skal anmelde forholdet, sier han.