Begge går tredje året på Kongsbakken videregående skole og er elever i Forskerklassen.

Gøy med kjemi

Etter to innledende kvalifiseringsrunder lokalt er de to 18-åringene Hanqing Sun og Olav August Johannessen nå klare for den nasjonale finalen i Oslo.

– Sist gang vi hevdet oss var i 2011, da kom vi til den nordiske finalen, sier faglærer Vibeke Aune på Kongsbakken videregående skole.

Elevene ble motivert til å melde seg på da de hørte om kjemikonkurransen.

– Vi meldte oss på fordi vi synes kjemi er gøy.

Kjemi hele dagen

I den første runden deltok 1.059 elever, der spørsmål hentes fra pensum i kjemi 1. I andre runde deltokt 169 elever, der spørsmål hentes fra pensum i kjemi 2. I den nasjonale finalen i deltar de 16 beste.

Hele neste uke skal de delta på treningsleir med lærer på Universitetet i Oslo. Da blir det lange dager med både teoretisk og praktisk kjemi på timeplanen.

– Vi skal ha kjemi fra klokken 08 om morgenen til klokken 17 på ettermiddagen. Det blir kjempekult og artig, vi gleder oss, sier de to realfagsentusiastene.

For å komme så langt må de både bli blant de fire norske som går videre til den nordiske finalen, og blant de beste i Norden.

– I konkurransen handler det om krystallstrukturer, organiske molekyler og regning på varmeenergi. Det blir litt praksis med laboratorieøkt, men selve finaleprøven er teoretisk. Det blir utfordrende. Vi må kunne stoffet godt, det blir pugging og læring av mye nytt, på et høyere nivå enn vi har lært.

God kjemitrening

Faglæreren legger ikke skjul på at lista ligger høyt for å komme til den internasjonale finalen i Kjemi-OL som arrangeres i Tsjekkias hovedstad Praha.

– Det blir mye mer avansert kjemi i Oslo enn de har lært så langt. I fjor var det ingen som ville delta i konkurransen, derfor har jeg pushet elevene litt ekstra i år. Det er god kjemitrening å delta, og det gjør dem godt forberedt til vårens eksamen, sier Vibeke Aune.

Foto: Ronald Johansen / iTromsø