Dømt for uaktsomt drap etter skyteulykke i Balsfjord

Høyesterett avviste anken

Mannen som skjøt og drepte Mads Håvard Larsen (26) under revejakt fikk verken fremmet saken i lagmannsretten eller i Høyesterett.

DREPT: Mads Håvard Larsen (26) ble drept under jaktulykken på Stormoen 28. februar. Dette bildet er fra en tur i Balsfjord høsten 2014. Bildet er publisert etter samtykke med familien. FOTO: PRIVAT 

nyheter

– Dette betyr at Høyesterett mener tingrettens dom var god nok, og at de ikke fant noen grunn til å se på saken på nytt, sier statsadvokat Torstein Lindquister til iTromsø.

Han var aktor i saken som gikk i Nord-Troms tingrett i midten av november i fjor, og la ned påstand om at den tiltalte mannen skulle få en fengselsstraff på 120 dager.

Les også: Her er tiltalte tilbake på åstedet

I slutten av samme måned kom dommen der mannen ble dømt etter Lindquisters påstand. Han fikk 120 dager i fengsel, ble fradømt retten til å jakte i fem år og fikk inndratt det aktuelle drapsvåpenet. I tillegg ble mannen dømt til å betale en erstatning på 125.000 kroner til Larsens samboer og hver av hans foreldre.

Mannen, en 41 år gammel jaktkamerat av Larsen, anket dommen utenom den økonomiske erstatningen.

Les også: De døde under tragiske omstendigheter. Dette er prisen staten satte på deres liv.

Trodde han skjøt en rev

Ulykken skjedde på kveldstid 28. februar 2017, da 26 år gamle Mads Håvard Larsen drev åtejakt inne på avfallsområdet på Stormoen i Balsfjord.

Larsen, som var sønn av kommunen ordfører Gunda Johansen, hadde lagt seg på en slamranke i kamuflasjedrakt da jaktkameraten også kom inn på området. 41-åringen verken så eller visste at Larsen også befant seg på Stormoen, da han hadde kjørt inn på området fra et annet sted.

Gjennom et termisk varmesøkende sikte skjøt han mot det han trodde var en rev. I stedet traff han Larsen i hodet, som døde umiddelbart av massive hjerneskader.

Tiltalte i retten: – For meg så det ut som en rev

Mannen ble tiltalt for uaktsomt drap, men nektet straffskyld selv om han erkjente å ha skutt 26-åringen. 41-åringens forsvarer, Trygve Staff, sa i tingretten at det hele var en forferdelig ulykke der hans klient var helt sikker på at han skjøt mot en skadeskutt rev, som følge av det første av hans to skudd.

Les også: Politiet fant verken blod eller noen skadeskutt rev

DRAPSVÅPENET: Krimtekniker Espen Berger hadde under rettens befaring med rifla som 41-åringen skjøt og drepte Larsen med. Det har fremdeles det termiske siktet samt lyddemper påmontert. I bakgrunnen sees avfallsområdet, som på dette bildet er mer opplyst enn det var det aktuelle kvelden. FOTO: TERJE MORTENSEN/VG 

 

Håper de etterlatte får ro

Mannen anket til Hålogaland lagmannsrett da han mener bevisbedømmelsen, lovanvendelsen, straffeutmålingen og rettighetstapet er feil. I midten av januar i år avviste lagmannsretten anken, og i slutningen står det blant annet at en jeger skal forvisse seg hva han skyter mot, før han skyter. Videre sluttet lagmannsretten seg til tingrettens vurdering om at 41-åringen har opptrådt grovt uaktsomt, og at han burde ha forvisset seg om at det ikke var andre jegere i området.

Les også: - Han trodde vel han var trygg der han lå i mørket

Staff anket lagmannsrettens beslutning til Høyesterett, og Gunda Johansen uttalte da at hun og familien opplevde anken som ekstra belastende og at de var svært skuffet.

I slutten av forrige uke fikk partene beskjed om at saken ikke vil bli behandlet i Høyesteretts ankeutvalg.

– Høyesterett har ikke funnet noen grunn til at lagmannsrettens beslutning har vært feil. Jeg tenker at det er bra, at de etterlatte nå får ro og etter hvert kan legge denne delen av saken bak seg, sier Lindquister.

iTromsø har ikke lykkes i å få en kommentar fra mannens forsvarer Staff.

Broren (24) til avdøde: – Jeg har mistet min beste jaktkompis og beste venn

AKTOR: Statsadvokat Torstein Lindquister fikk beslutningen fra Høyesterett i slutten av forrige uke. Til iTromsø sier han at det er bra for de etterlatte at saken ble avvist. FOTO: TERJE MORTENSEN/VG