Nå har de endelig funnet hunden Aily (5)

Etter at hunden Aily kom til rette leter de nå etter Leina.

HAR HÅP: Nå er Aily (til høyre) kommet til rette. De håper nå på å finne Leina (til venstre).   Foto: privat

nyheter

Hundene Aily (5) og Leina (11 måneder) av rasen strihåret Vorstehhund har vært savnet i to uker etter at de forsvant fra rallycross-banen i Ramfjord 21. februar.

LES OGSÅ: Eierne vurderer å politianmelde brutalt angrep på Bertil (3)

Nå er Aily funnet i live på Breivikeidet.

– Vi er så glade. Vi har grått og flirt om hverandre. Det har kommet mange gledestårer for å si det sånn. Endelig har vi fått uttelling for det vi har jobbet hardt for i 19 dager, sier Carolin Berg, venn av hundeeier Anders Vråberg og deltakende i leteaksjonen.

Sliten hund

Aily skal være avmagret, men ellers i god form.

– Hun var veldig medtatt og sliten. Akkurat nå er hun på observasjon hos veterinær, sier Berg.

Hundene har før nå ikke vært observert siden dag tre.

– Etter det har vi vært på utkikk etter spor. Forrige torsdag fant vi ei liggegrop og nye spor som ga oss stort håp. Den første tiden de var borte var det mye skare, iskaldt og tredve minus. De to snøfallene som har kommet i perioden har nok bidratt til å holde de i live, sier Berg.

Omfattende leteaksjon

Siden hundene forsvant har eier Vråberg og venner mobilisert mange mennesker for å finne hundene. I tillegg har søket etter hundene fått stor oppmerksomhet i hele fylket.

LES OGSÅ: Dette er den mest populære hunden i Tromsø

– Leteaksjonen har vært utrolig bra. Det har vært enormt mange frivillige som har bidratt hver eneste dag. Vi har brukt drone, scooter, sporhunder og folk har gått på ski og fra dør til dør. I tillegg har vi fått trykket opp tusenvis av flyers som vi har delt på dørene til folk i området Breivikeidet, Nordbotn i Ramfjord, Fagernes og Lauksletta, sier Berg.

Har trua

Men aksjonen er ikke over enda, Berg har ståltro på at lillesøster Leina nå skal dukke opp.

– Nå ser vi og Norsk Folkehjelp etter spor og søker i det området hvor Aily ble funnet og håper at Leina dukker opp. Selv om hun er yngre har hun den tykkeste pelsen og er tøff. Vi har på ingen måte gitt opp håpet om å finne henne. Folk må respektere at vi trenger ro i området for at vi kan finne henne, derfor vil ikke gi flere detaljer rundt funnstedet. Hun kan bli skremt og det kan ødelegge spor som vi kan følge.

Hardføre hunder

– Hvordan tror du Aily har klart å overleve ute i naturen så lenge?

– Vi vet ikke hvordan, men det vi vet er at når slike hendelser oppstår så tar overlevelsesinstinktet over hos hunder. De fanger mus og lemmen for å holde seg i live. I tillegg er det enkelte bekker og elver som er åpne.

De nærmeste rundt hundeeieren Anders Vråberg har aldri tvilt på at hundene skulle bli funnet.

– De er jakthunder som er vant til å være med ute på tur. De er utrolig hardføre hunder som tåler mye og vi har hørt om så mange tilsvarende hendelser hvor hundene blir funnet i live. I tillegg så har vi motivert hverandre, det at vi også fant spor har økt motivasjonen.

Menneskets beste venn

Berg ønsker å takke alle de frivillige som bidrar i leteaksjon.

– Jeg tror nok denne saken har engasjert så mange for som ordtaket sier; hunden er menneskets beste venn og en hund er som et familiemedlem. Spesielt de som har hund selv kjenner det i hjertet sitt.


Har du informasjon vedrørende Leina, ta kontakt med Anders Vråberg på 415 02 508

På Facebook-siden "Hjelp til å finne Aily (5 år ) og Leina (11 mnd)" kommer det stadig oppdateringer.