Publikum ba UP holde fartskontroll på Berg - 18 bilister ble tatt

Etter oppfordring fra publikum har Utrykningspolitiet holdt kontroll ved Innlandsveien på Berg.

TIPSENE HAGLER INN: UP-sjef Geir Marthinsen forteller at politiet daglig får tips om strekninger der folk regelmessig bryter fartsgrensene.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

18 personer fikk forenklede forelegg da UP holdt kontroll mellom klokken 06.40 og 08.40 onsdag morgen. Den høyeste hastigheten som ble målt var 70 km/t i 50-sonen. Ingen mistet førerkortet som følge av kontrollen.

- Vi fikk en oppfordring om at vi burde ha en fartskontroll der. Slike oppfordringer får vi hver dag fra hele Nord-Norge, da velger vi oss ut veier og holder kontroll, forteller UP-sjef Geir Marthinsen.

FOR ABONNENTER: Her tar UP flest fartssyndere i Tromsø

Han forteller at politiet er klar over mange veier der folk kjører fortere enn de bør til alle døgnets tider.

- Vi setter opp en liste av veier vi har et mål om å komme innom.

FOR ABONNENTER: Mer enn «annen hver» dag stopper politiet berusede sjåfører i Tromsø

- Selv de som ble tatt sier det er bra vi kommer og følger med. Noen av dem som fikk forelegg i dag, er folk som selv har registrert at fartsnivået er for høyt i området. Men når de selv setter seg bak rattet er de kanskje litt sent ute til skole eller jobb, og da trykker de litt for hardt på gasspedalen.

LES OGSÅ: Stadig flere blir tatt i fartskontroller: Slik forklarer UP-sjefen utviklingen

Ifølge Marthinsen ser UP ofte at fartsnivået stiger i områder der det er lenge siden de har hatt kontroll. Overfor iTromsø meddeler han at ingen veier er fredet for kontroll.

- Selv om hovedtyngden av kontrollvirksomheten vår er på hovedveinettet, vil jeg si at rundt 30 prosent av den er på andre veier. Tipsene hagler inn til oss, vi får både e-poster og telefoner. De som tipser er gjerne beboere eller yrkessjåfører. Tipsene gjelder ofte områder som ikke har gang- og sykkelveier, sier UP-sjefen.


STRAFF-O-METER: Velg fartssone og hastighet - sjekk hva straffen blir3. Sannsynlig reaksjon

[*] Straff-o-meteret gir svar på forventet straff ved normale omstendigheter, altså der det er verken spesielt formildende eller skjerpende omstendigheter. ■ Flere forhold kan innvirke på straffenivået, slik som kjøreforhold, sikt, skadeomfang samt rulleblad og tidligere prikkbelastninger. Endringer i rettspraksis beveger dessuten straffenivået i strengere eller mildere retning. ■ Normalt blir det ikke påstått bøter i kombinasjon med samfunnstraff eller ubetinget fengsel. Bøtesatsene er ajour pr. januar 2018. ■ Grensene mellom de ulike straffereaksjonene er basert på "Veiledende normer for påstand om samfunnsstraff i ulike hastighetssoner", rundskriv fra Riksadvokaten av 19. oktober 2007 (ikke videreført). ■ Førere under 18 år slipper normalt ubetinget fengselsstraff. ■ Kilder: "Forskrift om forenklet forelegg i vegtrafikksaker", "Standardiserte bøtesatser for trafikkovertredelser" og "Forskrift om tap av retten til å føre motorvogn mv." | Av: Trond Haakensen og Stian Andreassen ©iTromsø